Fietsmaatjes Katwijk bestaat één jaar. De organisatie heeft dat vorige week donderdag gevierd in het Katwijks Museum, en burgemeester Visser sprak lovende woorden. Bij het feestje waren gasten, vrijwilligers, sponsoren, samenwerkingspartners en het bestuur.

Door Marc Wonnink

Fietsmaatjes zorgt dat mensen die minder mobiel zijn en niet meer zelfstandig kunnen fietsen, samen met een maatje toch op pad kunnen. Ze maken dan gebruik van een duofiets. Men kan helpen met trappen, maar het is niet verplicht. Inmiddels zijn vier duofietsen actief binnen de gemeente, en de vijfde is besteld.

Groei
In het openingswoord sprak voorzitter Piet van Duyn waardering uit voor de organisaties die kosteloos een stallingsplek voor de fietsen beschikbaar hebben gesteld. Het afgelopen jaar is de organisatie flink gegroeid. Dat komt mede door burgemeester Visser.

‘Een paar jaar geleden zag ik dat in de omgeving al Fietsmaatjes actief waren. Ik was toentertijd op een bijeenkomst van de Rabobank. Daar werden prijzen aan organisaties overhandigd. Omdat ik de uitreiking deed, mocht ik ook een goed doel kiezen. Daar heb ik aangegeven dat ik het mooi zou vinden als het project Fietsmaatjes ook in de gemeente Katwijk zou komen.’ Het ging toen om 500 euro, inmiddels staat er een groeiende organisatie met vier duofietsen, en een vijfde onderweg.

‘Best spannend’
Wil Vegt en Carola van der Bent-van Egmond zijn nu enkele maanden maatjes van elkaar. Samen gaan ze er wekelijks op uit om de regio te ontdekken. ‘Best spannend de eerste keer, geeft Wil aan. Een drempel is het wel, maar het geeft als de drempel eenmaal is genomen ontzettend veel vrijheid’.

Samen fietsen op de duofiets geeft zowel de gast als de vrijwilliger mooie momenten. De gast, die niet meer in staat is om zelfstandig te fietsen komt op plekken waar hij of zij al jaren niet meer is geweest. ‘Ik ben sinds 10 jaar weer in de duinen geweest’, was een opmerking van één van de gasten. De vrijwilligers halen er ook wat uit. ‘Sinds mijn pensionering voel ik mijzelf af en toe een beetje overbodig. Door samen met een gast te fietsen heb ik zelf ook een leuke en zinvolle tijdsbesteding en tijdens het fietsen maak ik mijn hoofd leeg.’

Eén jaar Fietsmaatjes
Op 19 mei 2021 werd door de bestuursleden de stichtingsakte getekend en was Fietsmaatjes Katwijk officieel een feit. Na begeleiding door Fietsmaatjes Nederland was de Katwijkse organisatie er klaar voor. Sponsoren en fondsen werven om de duofietsen te kunnen kopen, stallingslocaties binnen de gemeente zoeken en het team uitbreiden met coördinatoren die de instructie- en intakegesprekken met de gasten en vrijwilligers zouden gaan houden.

Sponsoren en locaties waren snel gevonden, fietsen werden geleverd en de aanmeldingen liepen binnen. ‘Maar toen nam het aantal besmettingen toe en waren wij weer terug bij af. Jammer, want dankzij de coronaschermen was het mogelijk geweest om te fietsen maar het houden van gesprekken was lastig.’

Begin dit jaar ging alles gelukkig weer de goede kant op en werden de gesprekken en proefritten gestart, gasten en maatjes aan elkaar gekoppeld en werd er eindelijk gefietst.

Op dit moment worden de fietsen veel gebruikt en krijgen ze wekelijks aanmeldingen van nieuwe gasten. Daarom zijn ze druk op zoek naar nieuwe vrijwilligers en coördinatoren.

Niet op de laatste plaats vanwege het feit dat duofiets nummer 5 is inmiddels besteld en zal een plek gaan krijgen in Valkenburg.

Comments

comments

DELEN