Het opheffen van het eenrichtingsverkeer op de Binnensluis heeft niet geleid tot lange files op de Hoorneslaan, wel hebben bewoners een dubbele dosis stikstof- en fijnstof binnengekregen en voldeed Katwijk niet aan de stikstofnorm. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente en een extern bureau. Per dag ging bijna een dubbele hoeveelheid auto’s over de Binnensluis. 15.000 ten opzichte van 8.000.
Een meerderheid van de gemeenteraad (CDA, ChristenUnie, DURF, KiesKatwijk en SGP) eiste van wethouder Rien Nagtegaal het openen van de Binnensluis in twee richtingen. Die was juist afgesloten om een ‘eenrichtingsrondje’ te maken vanwege de afsluiting van de Koningin Julianabrug.
De wethouder waarschuwde voor files en slechte luchtkwaliteit. De files kwamen er in beperkte mate. ‘Geconcludeerd mag worden dat de verkeersdoorstroming gedurende de pilotperiode naar tevredenheid is verlopen. De incidentele drukte en kortstondige filevorming, met name op de vrijdagmiddag en zaterdag op de Hoorneslaan en Binnensluis/Rijnmond, heeft in de praktijk niet tot problemen of klachten of incidenten geleid.’ Ook de verkeersveiligheid is niet in het geding geweest.
Fijnstof
De gemeente heeft een extern bureau opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de fijnstof en stikstof. ‘De conclusie in de rapportage geeft aan dat er weliswaar tijdelijk sprake is van een verdubbeling van de emissie naar omwonenden, maar dat nog wel wordt voldaan aan de normstelling vanuit wet- en regelgeving ter zake.’ Bij de gemeente zijn geen klachten binnengekomen.
Stikstof
Door het aantal voertuigen voldoet Katwijk niet aan de stikstofnorm. De Hoorneslaan-West/Binnensluis ligt in de buurt van de Coepelduynen. Door het opheffen van het eenrichtingsverkeer is de ‘stikstofdepositie nadelig beïnvloed en voldoet feitelijk niet aan
het huidig wettelijk regime zonder de voornoemde vrijstelling.’ Die voorgenoemde vrijstelling is een wet die hogere stikstofdepositie toestaat bij bouwwerkzaamheden. Die wet is nog niet ingevoerd.