Gemeente Lisse ging er dit jaar vandoor met de prijs van het NK tegelwippen in de Bollenstreek. Dit werd afgelopen woensdag bekendgemaakt in Het Noorderlicht, voorheen De Rutgersschool. Hierbij waren alle wethouders van de gemeenten aanwezig, maar wethouder Kees van der Zwet ging er met ‘de Gouden Tegel’ vandoor!

Door: Gwen Ouwehand.

Het NK tegelwippen is een initiatief die opgezet is onder het mom van ‘minder tegels en meer groen’. Zo kan het water beter de grond inzakken, voorkomen we hittestress en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor de bloemetjes, de bijtjes en de insecten.

Voldaan
De wethouder van gemeente Lisse, Kees van der Zwet, voelt zich voldaan. Zij hebben in totaal 15.873 tegels gewipt. “Het is natuurlijk een wedstrijd, maar uiteindelijk gaat het om het doel wat je met elkaar wil bereiken. Hij weet goed wat het doel is achter deze wedstrijd, en vind het dan ook een goed initiatief. “Met kleine stappen bereiken we meer dan dat we allemaal grootschalige dingen gaan doen”, vertelt de wethouder van gemeente Lisse.

Eerste keer
Gemeente Katwijk is eindigde met 809 gewipte tegels op de laatste plek. Wethouder Sonny Spek vertelt dat hij er beduusd van is. Als reden hiervoor geeft hij dat het de eerste keer is dat deze gemeente meedoet aan deze wedstrijd. “Dan ga ik het er toch op gooien dat andere gemeenten meer ervaring hebben”, vertelt hij.

Ondanks de laatste plek vindt de Katwijkse wethouder het een goed initiatief om de vergroening in gang te zetten. Dus vertelt hij om het volgend jaar toch beter te doen als gemeente. “We gaan eerst even goed evalueren wat er fout is gegaan. En dan hopen dat we het volgend jaar nog beter naar voren kunnen brengen en er op die manier echt een wedstrijd van te maken”.

Trots
Jaimy de Ridder werkt voor de gemeente Lisse, Hillegom en Teylingen en werkt samen met De Groene Uitdaging, het duurzame platform van de Duin- en Bollenstreek. Zij heeft tijdens het NK Tegelwippen vooral geprobeerd om mensen enthousiast te krijgen om hun eigen tuin te vergroenen.

Ze is erg blij met het eindresultaat. “Als je kijkt naar hoeveel tegels er landelijk uit zijn gegaan en ziet wat de gemeenten van de Duin- en Bollenstreek met elkaar gedaan hebben, is het echt een prestatie. Dus daar ben ik erg trots op”.

Vorig artikelKatwijk NU vanuit het gemeentehuis tijdens de Algemene Beschouwingen
Volgend artikelVoorrang voor 55-plussers bij Visserijschool