55-plussers die een eengezinswoning in Katwijk aan Zee achterlaten krijgen voorrang bij de toewijzing van de sociale huurwoningen in de Visserijschool. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Door Marc Wonnink

Het gaat om de 21 sociale nieuwbouwhuurwoningen. De gemeente heeft conform de Huisvestingsverordening Holland Rijnland 2019 een rangorde vastgesteld. Bovenaan staan 55-plussers uit Katwijk aan Zee die een eengezinswoning achterlaten. Daarna volgen mensen jonger dan 55 die een eengezinswoning van Dunavie in Katwijk aan Zee achterlaten.

Daarna huurders van een sociale huurwoning van Dunavie in Katwijk aan Zee die een niet-eengezinswoning achterlaten en daarna huurders van Dunavie die een sociale huurwoning achterlaten.

Volgens de gemeente zorgt de toewijzing aan 55-plussers voor doorstroming van ouderen. ‘Er is bij senioren niet snel de behoefte om hun vertrouwde omgeving en sociaal netwerk te verlaten. Tevens is uit de Woonzorganalyse gebleken dat er in Katwijk aan Zee een zeer laag aantal woningen is die geschikt te maken zijn voor personen met fysieke beperkingen.’

Door deze nieuwe duurzame en levensloopgeschikte woningen met voorrang toe te wijzen aan huurders van een sociale huurwoning in Katwijk aan Zee, is de verwachting van de gemeente dat senioren nog meer verleid worden om hun eengezinswoning in te ruilen voor een voor ouderen geschikt nieuw appartement.

Door senioren te verleiden te verhuizen komen woningen vrij die vaak zeer gewild en geschikt zijn voor andere doelgroepen binnen Katwijk.

Het met voorrang toewijzen aan wijkgenoten van 55+’ers met een achter te laten sociale eengezinswoning van Dunavie was een succesvolle ervaring bij de eerste verhuring van Landhuis de Horn, zo schrijft de gemeente. ‘Het is nu nog te vroeg om zicht te hebben op de totale verhuisketen, maar bij de 20 nieuwbouwappartementen laten zestien 55+’ers van Dunavie een sociale eengezinswoning in Rijnsburg achter.’

Vorig artikelGemeente Lisse wint het NK tegelwippen
Volgend artikelHet regent prijzen voor de Mighty Mo van Roeivereniging Ferox