Heeft u foto’s die tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog op het voormalige vliegveld Valkenburg zijn gemaakt? Dan komt de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg (SHVV) graag met u in contact.

De stichting is onlangs gestart met de voorbereidingen voor een thema-expositie over Flugplatz Katwijk. Zo noemden de Duitse bezetters het vliegveld in de Tweede Wereldoorlog. De expositie over het vliegveld in oorlogstijd moet in 2025 het hele jaar te zien zijn in het Bezoekerscentrum vliegveld Valkenburg.

Het bestuur van de stichting is benieuwd of er mensen zijn die thuis nog foto’s hebben liggen die tijdens of vlak na de oorlog zijn gemaakt van het vliegveld en de directe omgeving. Het gaat dan om foto’s van het vliegveldterrein, de gebouwen (waaronder bunkers), Duitse militairen en de Duitse vliegtuigen die op Flugplatz Katwijk hun thuisbasis hadden. Het is heel goed mogelijk dat er her en der in dozen of albums op zolder nog onbekend fotomateriaal ligt, dat voor de expositie van belang kan zijn.

Behalve foto’s zijn ook andere spullen, anekdotes en verhalen welkom. Alles wat direct gelinkt kan worden aan vliegveld Valkenburg in de oorlogsjaren kan voor de SHVV interessant zijn. Foto’s wil de stichting graag lenen om ze te kunnen scannen. De eigenaren krijgen ze uiteraard terug. En andere spullen kunnen aan de stichting worden geschonken of in bruikleen gegeven.

‘Heb je materiaal waarvan je denkt dat het bruikbaar is voor de expositie? Neem dan contact op met de SHVV via e-mail: historie@vliegveldvalkenburg.nl.’

Een Messerschmitt Bf109E op Flugplatz Katwijk in de zomer van 1941
(foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie).

Bron: Stichting Historie Vliegveld Valkenburg