Driehonderd vrijwilligers doen de komende twee weken strandafvalonderzoek langs de Nederlandse Noordzeekust. Zij zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma Meet Mee voor een Schone Noordzee, een initiatief van Stichting De Noordzee. Voor het eerst worden de Nederlandse stranden door honderden vrijwilligers gemonitord op afval. De stichting gebruikt deze data om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. In oktober volgt een tweede monitoringsronde, waar nog meer burgerwetenschappers voor worden getraind.

Burgerwetenschap
“Het bijzondere van dit project is dat we op grote schaal gebruikmaken van burgerwetenschap,” vertelt projectleider Sebastiaan Verkade. “Enthousiaste vrijwilligers uit het hele land zetten zich vanuit hun liefde voor de Noordzee in en verzamelen waardevolle informatie.”

Het is uniek dat er op deze schaal en op deze manier door burgerwetenschappers onderzoek wordt gedaan naar strandafval. De vrijwilligers werken volgens richtlijnen die de stichting samen met Universiteit Utrecht heeft ontwikkeld, gebaseerd op een methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa wordt gebruikt. De vrijwilligers onderzoeken twee keer per jaar een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakking tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden.

Bron en foto: Stichting De Noordzee.