Dit is Antoon. Hij heeft in het voorjaar van 2021 een groen dak aangelegd op de schuur en boven de voordeur. Hij woont met zijn gezin in Katwijk aan de Rijn en de gemeente ging bij hem langs. Waarom koos hij voor een groen dak?

Mooi dak! Hoe ben je erop gekomen om dit aan te leggen?
“Het stond al heel lang op mijn verlanglijstje om zelf een groen dak aan te leggen. Ik vind groen heel mooi en belangrijk, dus zodra ik uit het raam keek en al die zwarte daken zag, dacht ik bij mezelf: gemiste kans, dit kan er zoveel mooier uit zien! Daarnaast levert het groen ook voordeel op. Het is beter voor de omgeving, helpt bij teveel warmte en de waterhuishouding van Katwijk. Er is hier veel bestrating, dus als je op deze manier het water beter vast kan houden, zijn dat allemaal positieve bijkomstigheden. Hier dacht ik niet direct aan, maar je krijgt het er wel gratis bij. Wat mij betreft moeten donkere daken groen worden en dan moet je gewoon bij jezelf beginnen.”

Hoe heb je dat aangepakt?
“Ik heb daarvoor spullen ingekocht bij een gespecialiseerd bedrijf. In eerste instantie vond ik alleen een sedumdak een beetje saai, ik wilde het uitbreiden en spectaculair maken met vaste planten. Het voordeel van sedum is natuurlijk dat het hele jaar je dak er mooi groen uitziet, maar ik vind het zelf wel leuk als er meer gebeurd. Alleen kwam ik erachter dat dit meer kennis vereist en ik niet meteen wist hoe ik dat moest aanpakken. Daarnaast kan het dak van mijn schuur niet veel gewicht aan. Toen dacht ik: als ik sedum als basis neem, kan ik altijd in de toekomst nog experimenteren met andere planten zoals grassen en bloeiende struiken. Ik ben inmiddels begonnen aan een waterbak voor vogels. Hier ga ik aankomend voorjaar verder mee.”

Is een groen dak ook iets voor mensen met wat minder groene ambities of groene vingers?
“Iedereen kan een groen dak invullen zoals diegene zelf wil. Sedum vergt bijvoorbeeld niet veel onderhoud: af en toe onkruid plukken en als je een droge zomer hebt wat extra water geven. En misschien licht bemesten voor extra voedingsstoffen. Als je gebruik gaat maken van vaste planten op je dak, dan vergt het wel iets meer onderhoud. Voor ieder wat wils! Ik geef als tip mee om je in ieder geval te laten informeren door een specialist.”

Hoe lang duurt het aanleggen van een groen dak?
“Ik denk dat als je een ochtend je best doet, het er ligt. Het ligt natuurlijk aan de grootte van het dak, maar het is geen hogere wiskunde. Zeker niet als je het samen doet, bijvoorbeeld met de buren. Als je groene vingers hebt, gaat het misschien allemaal wat makkelijker, maar eigenlijk is het ontzettend goed te doen. Je hebt in ieder geval meteen resultaat.”

Kreeg jij eigenlijk reacties van de buren?
“Ja, de overburen begonnen er wel enthousiast over toen ze zagen dat ik mijn dak had vergroend. Ze kijken nu opeens uit op een mooi groen dak! Dit hoor ik ook van anderen die een groen dak hebben aangelegd, dat buren hen aanspreken. Mensen beginnen dan ook makkelijker zelf en gaan er ook mee aan de slag. Ze hebben namelijk een bron van informatie in de buurt, die hen meer kunnen vertellen over hoe zij het hebben aangepakt. Ik hoop dat zien van meer groene daken anderen aansteekt. Zo’n subsidie van de gemeente helpt daar dan wel bij. Het zou gaaf zijn als je boven de gemeente vliegt en dat je dan alleen maar groene daken ziet.”

Geïnspireerd geraakt door het verhaal van Antoon? Ga ook voor een groen dak en werk mee aan een groenere omgeving en een toekomstbestendig Katwijk. Meer informatie over de subsidieregeling en voordelen van een groen dak vind je op katwijk.nl/groendak.

Reclame
VIAGemeente Katwijk