De gemeenteraad had afgelopen donderdag nog een hoop te zeggen over de Regionale Energiestrategie (RES); een document waar in staat hoe de regio (Duin- en Bollenstreek, Leidse regio en regio Alphen) een CO2-neutraal kan worden. Alle partijen behalve KiesKatwijk gingen uiteindelijk akkoord met het voorstel.
Zes moties en één amendement werden ingediend door de verschillende fracties. Van bescherming van vogels bij de bouw van windmolens tot het onderzoeken van kernenergie in de regio.
Het document is een regionale uitwerking van het landelijk klimaatakkoord, dat weer een uitwerking is van het klimaatakkoord van Parijs. De RES wordt weer uitgewerkt in een Lokale Energiestrategie (LES). De wethouder benadrukt dat de RES geen kaart is met precies de locatie van windturbines en zonneweides. Dat komt in een later stadium, waar de gemeenteraad over moet beslissen. De RES is een document waarin de regio’s voor 2030 en 2050 opgaven uitwerken voor duurzame elektriciteitsopwekking en voor energiebesparing en warmte.
De gemeenteraad stuurt de wethouder op pad met een nieuw beslispunt in het document. De regio moet inzetten op ‘no regret’-maatregelen zoals zonnepanelen op
daken van bedrijven, openbare gebouwen en van particulieren, boven parkeerterreinen en langs infrastructuur. Daar kan volgens de partijen mee worden voorkomen dat stukken natuur worden opgeofferd om zonneweides aan te leggen.
Verder ziet een meerderheid van de raad in de RES 2.0 een uitgebreider overzicht van de indicatieve kosten voor de regio met betrekking tot de energietransitie. Voor de warmtetransitie is dat overzicht er al.
Een grote meerderheid van de raad ziet ook graag dat de regio maatregelen neemt om het aantal dode vogels bij windturbines- en molens te verminderen. Dat kan door een detectiesysteem of bijvoorbeeld één wiek zwart te schilderen.
Mochten andere gemeenten geen zin hebben in windmolens of zonneweides binnen de gemeentegrenzen, gaat Katwijk dat probleem niet voor hen oplossen, is een motie van de VVD gesteund door een meerderheid van de raad.
De laatste motie is unaniem aangenomen. Er bestaan grote zorgen dat energie uit zon en wind prima is voor overdag, maar dat ’s nachts en als het windstil is er grote tekorten gaan ontstaan in het energienetwerk. Daarmee zou de netwerkstabiliteit in het geding kunnen komen.