Kou is voor velen geen reden om de fiets in de stalling te laten staan. Met goede voorzorgsmaatregelen kun je mooie tochten maken. Maar de accu van je elektrische fiets is in de winter iets minder enthousiast De accu presteert namelijk minder goed en door de kou is de rol- en luchtweerstand hoger.

Rekenhulp: hoe ver kom je met een volle accu?
Uit een test van TestKees (Fietsersbond) blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen. Hij heeft voor deze test de accu’s van veertien elektrische fietsen helemaal leeg laten rijden op een parcours van 5 kilometer met een flink viaduct, bij 7 graden en met windkracht 4. De fietsers reden met een matige inspanning een snelheid van 25 kilometer per uur. Onder deze omstandigheden zijn de accu’s snel leeg. Gemiddeld kun je dus met 100 wattuur zo’n 12 à 14 km fietsen.

Natuurlijk kun je ook de motor minder gebruiken en zelf meer doen. Maar meer dan 30 kilometer per 100 wattuur is niet realistisch. Als je toch meer kilometers haalt, heb je de motor nauwelijks gebruikt.

Met weinig ondersteuning haal je 150 kilometer
‘Als je weet hoeveel wattuur een accu levert, dan kun je uitrekenen hoe ver je daarmee komt. Een fiets met een 500 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 60 tot 70 kilometer. Met weinig ondersteuning haal je zo’n 150 kilometer. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand. Let vooral op de bandenspanning. Het is altijd handig om een beetje marge te hebben. Als je 100 km wilt rijden met één lading en het kan net, dan is de accu eigenlijk te klein. De accu gaat achteruit, zo’n 10 procent per jaar, en in de winter kom je altijd minder ver. Dan zit namelijk alles tegen. De accu presteert minder goed en door de kou is de rol- en luchtweerstand hoger. Je komt dan dus een stuk minder ver.’

Bron: Fietsersbond
Foto: RTV Katwijk (ter illustratie)