In recreatiegebied Valkenburgse Meer wordt al decennialang door vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden gewerkt aan de ontwikkeling van een levend museum met rijdende stoomtreinen èn dieseltreinen die rijden over smalspoor. In het Paasweekend wordt het vernieuwde binnenmuseum voor het eerst aan het publiek getoond. Wie wat te vieren heeft, trakteert. De Paashaas loopt rond, rijdt met de trein mee en deelt paaseieren uit. Natuurlijk kun je ook met hem op de foto.

Opening rijseizoen in het Paasweekend
Vanaf zaterdag 16 april a.s. vertrekken elk weekend tot en met het laatste weekend van september weer stoomtreinen vanaf het perron van het oude treinstation. Zodra je dit station binnenstapt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Langs het perron staat een bijna 100 jaar oude stoomlocomotief met haar oude rijtuigen al op je te wachten. De conducteur blaast op zijn fluit, de stoker gooit nog een paar kolen op het vuur, en als de machinist aan zijn regulateur trekt, zet de locomotief zich puffend en sissend in beweging. Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de verlenging van het spoor. In juli 2022 zal de stoomtrein helemaal rond het Valkenburgse Meer kunnen rijden.

Buitenmuseum
In dit levende museum is veel te zien en te doen.  Na de rit met de stoomtrein kun je het buitenmuseum verkennen waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen, de stoom- en de diesellocomotieven. Met behulp van een QR code kan een interactieve smalspeurtocht worden gedownload om alle gebouwen ook van binnen te verkennen. In de stoomlocomotievenloods lijkt het erop dat de machinist elk moment kan terugkeren. Zijn jasje hangt er nog en ook de olielampen voor de stoomlocomotief staan al klaar. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoor gebeurde. Vanaf de rijtuigenloods vertrekt om het uur een dieseltrein voor een rit naar de remise.

Binnenmuseum
Vanaf begin 2020 hebben vele vrijwilligers hard gewerkt aan een totale metamorfose van de museumhal. In het Paasweekend, met de opening van seizoen 2022, kunt u het resultaat bewonderen. Er zal de komende maanden nog wel gewerkt worden aan de laatste punten op de “i”. De expositie is uitgebreid  met 400 vierkante meter en heeft een grote en aantrekkelijke kindercorner gekregen. Het ontwerp is gemaakt door Jora Vision uit Rijnsburg, specialist in beleving en het bedrijf achter grote musea en pretparken, waardoor het museum helemaal bij de tijd is en aantrekkelijk voor jong en oud. Bij binnenkomst wordt u ontvangen door meneer Oving, Hij verhuurde in de vorige eeuw smalspoormaterieel.

Kindvriendelijk
Oud of jong. Goed weer of minder mooi weer. Dit museum staat garant voor een leuk dagje uit. Kinderen mogen, als ze voorzichtig zijn soms ook met hun handen kijken. En… als ze het leuk vinden, kunnen ze aan de stoker of machinist vragen of ze even bij het vuur mogen kijken. Het ouderwetse kartonnen treinkaartje kost 10 euro voor volwassenen. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaal je 8 euro. De jongste kinderen mogen gratis mee. Met dit treinkaartje kun je een rit met de stoom- en de dieseltrein maken en je kunt er ook het museum mee bezoeken. Alle relevante informatie en adresgegevens vind je  op de website van het museum. www.stoomtreinkatwijkleiden.nl