Isabel van der Plas is nog maar twaalf jaar, maar werd in haar leeftijdscategorie al drie keer Europees kampioen in baton twirling. Dit is een vorm van kunst en sport waarbij de performer met een metalen stok (een baton) aan de hand van draai- en gooibewegingen op muziek een optreden uitvoert. De wereldtitel is het grote doel voor het meisje uit Katwijk. ‘Ik heb nog lang niet alles bereikt.’, meldt mediapartner Omroep West.

In baton twirling komen precisie, lenigheid en choreografie samen. ‘Ik ben al drie keer Europees kampioen geworden met twirling’, zegt Isabel (12) bij Menno in de Middag op Radio West. Tussen 28 en 31 maart vond het meest recente EK plaats in Eindhoven, waaraan twaalf landen deelnamen. Isabel plaatste zich voor dat toernooi door bij het NK in de top drie te eindigen.

Op twee onderdelen was Isabel de beste, nadat ze ook vorig jaar al Europees kampioen werd. Maar wat houdt deze showsport precies in? ‘Met een soort stok (de baton, red.) doe je allemaal trucjes’, legt ze uit. ‘Je gooit de baton, terwijl de stok tussen je vingers beweegt, over je armen heengaat of over je nek rolt. Je kan er allemaal trucjes meedoen.’ Degene die het meest indruk maakt op de jury wint. Tijdens twirling moet de baton constant in beweging zijn.

Isabel begon als driejarige met baton twirling
De Katwijkse is ‘heel trots’ op de prijzen die ze tot dusver won. ‘Ik ben begonnen toen ik drie was. Mijn tante gaf les en ik ben bij haar begonnen’, zegt Isabel, die bij twee verenigingen acties is. Bij Twirl en Majorettevereniging The Flying Stars twirl ze op landelijk niveau en bij KNA Noordwijk op Europees niveau.

Toen Isabel hoorde dat er wedstrijden werden georganiseerd binnen het baton twirling, had ze direct door dat ze hieraan mee wilde doen. ‘Ik zag meiden tijdens wedstrijden dingen doen waarvan ik dacht: dat wil ik ook kunnen. Toen ben ik heel hard gaan oefenen.’

Meedoen aan wereldkampioenschappen
Isabel is een natuurtalent, getuige de drie Europese titels die al in haar prijzenkast staan. ‘Maar ik heb nog niet alles bereikt. Ik ga aan de wereldkampioenschappen meedoen. En wanneer ik wereldkampioen word? Dat weet ik nog niet’, lacht Isabel bescheiden.

Bron en foto: Omroep West