‘Communicatie en voorlichting zijn de sleutelwoorden.’ Dat zei Dirk Remmelzwaal van de SGP vorige week donderdagavond in de bijeenkomst van de raadscommissie over het plan ‘Afval anders inzamelen’. Die mening werd door de rest van de commissie gedeeld.
Door: De Katwijksche Post / Sandra Kornet-van Duijvenboden.
De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met dat plan, waarbij in 2023 voor het restafval betaald gaat worden (diftar) en waarbij pmd (plastic, metaal en drinkkartons) thuis wordt opgehaald.
Die andere manier van afval inzamelen is volgens de gemeente nodig om de afvalkosten beheersbaar te houden en om het landelijke doel om eind 2023 van 80 procent afvalscheiding te halen. Dat percentage ligt nu nog rond de 50 procent.
Minder restafval is volgens de gemeente beter voor het milieu en beter voor de portemonnee, omdat de kosten van verbranding van restafval steeds maar hoger worden.
Alle partijen dringen aan op goede communicatie. ‘Mensen weten vaak niet wat er met grondstoffen moet gebeuren. Doe wat nodig is en blijf communicatie herhalen’, aldus Dick Oudwater (CDA).
Zelfs DURF gaat akkoord, ook al heeft die partij eerder dit jaar tegen diftar gestemd. ‘Met nascheiding denken we nog steeds het beste resultaat te halen, maar we zullen instemmen’, geeft Danny Dubbeldam aan.
Dubbeldam zou wel graag nog een extra inzamelpunt voor pmd in de wijken willen en krijgt daarbij steun van de SGP. ‘Wanneer je plastic waar vlees in zat twee weken in een broeierige kliko stopt, kan die kliko vanzelf weglopen’, aldus Remmelzwaal.
Maar wethouder Van Starkenburg wijst dat idee af. ‘Hoeveel meer service kun je bieden als je het thuis ophaalt?’
De wethouder beloofde wel goed te gaan ‘monitoren’. ‘Mocht het tweewekelijks ophalen van pmd in de zomer voor problemen zorgen, dan gaan we er verder over praten.’
In de eerstvolgende raadsvergadering wordt met hamerklok het nieuwe afvalbeleid vastgesteld.