Het apart betalen voor het legen van de restafvalcontainer of de ondergrondse restafval container, ook wel diftar genoemd, gaat in tegenstelling tot eerdere berichten niet op 1 januari 2024, maar op 1 januari 2025 van start. Dit heeft de gemeente Katwijk vanmorgen bekendgemaakt. 

Door: Peter Onderwater

Op dit moment is het invoeren niet verantwoord en zijn er geen garanties te geven dat het allemaal vlekkeloos verloopt. ‘Je kunt het maar één keer goed doen’, aldus wethouder Emile Soetendal vanmorgen tijdens een persgesprek. Ook de ervaringen die zijn opgedaan tijdens het proces rondom het uitdelen van de mini-containers heeft de wethouder doen besluiten het proces rondom de invoering uit te stellen.  
Blijft staan dat het weggooien van het restafval, dat nu 192 kilo per persoon per jaar is, teruggedrongen moet worden.

In september 2023 start de gemeente met een proefperiode voor een halfjaar. Deze proefperiode heeft nog geen financiële gevolgen voor de inwoners van Katwijk. De gemeente Katwijk gaat ook sorteeranalyses uitvoeren om te kijken wat er nu allemaal wordt weggegooid.

Sinds het inzamelen met de PMD minicontainer ziet de gemeente Katwijk dat het restafval met 12% is afgenomen. De afvalkosten worden vooral bepaald door het restafval: hoe minder restafval, hoe lager de afvalkosten.

Wat het uitstellen van deze maatregel voor gevolgen heeft voor de stijging of daling van de afvalstoffenheffing is nog niet geheel duidelijk.