De gemeente Katwijk wil in diverse gebieden in de gemeente de openbare ruimte opwaarderen. Dat is te lezen in de ‘Visie Openbare Ruimte Katwijk’ (VORK) – oftewel de ‘Katwijkse Stijl’. De gemeente benadrukt dat het gaat om een visualisatie en wensbeelden voor de toekomst. De gemeenteraad gaat uiteindelijk over concrete voorstellen.

In de ‘Katwijkse Stijl’ staat bijvoorbeeld een indruk over welk materiaal het beste gebruikt zou kunnen worden op welke plek. In het rapport staat bijvoorbeeld een wensbeeld van bankjes in de verschillende gebieden.

Een belangrijk thema in de ‘Katwijkse Stijl’ is duurzaamheid. ‘Een goed ingerichte openbare ruimte behoudt zijn waarde over een lange periode en is daarmee een duurzame openbare ruimte.’ De gemeente wil dit doen door te vergroenen, de groenstructuren verbinden en uitbreiden, speel- en sportplekken groener inrichten en meer openbaar groen toevoegen bij een herinrichting.

Van A naar A+
Qua gebruik inrichting en gebruik materiaal kent Katwijk nu drie ambitieniveaus. A+, A en B. In het document staat te lezen dat de wens is het niveau A+ – nu al toegepast langs de Boulevard en het centrumgebied – uit te breiden langs de zuidkant van Katwijk. Verder is het idee om diverse gebieden die nu gemarkeerd staan als ‘B’, op te waarderen naar ‘A’. Dit geldt voor de Haven, de omgeving van het gemeentehuis, de hoofdstructuur in Katwijk aan den Rijn en een groter deel van het Rijnsburgse Centrum. Ook het gebied rondom het Castellumplein in Valkenburg krijgt – als het aan het college ligt – in de toekomst een upgrade.

‘De uitbreiding is vooral het duiden van de diverse identiteiten en omschrijving aan de hand van wensbeelden.’

Comments

comments

DELEN