Om de energiearmoede op langere termijn te bestrijden en verder te voorkomen, wil het college van burgemeester en wethouders met ingang van 1 januari 2024 de regeling ‘Katwijks Isolatiefonds’ (KIF) in het leven roepen. Dit heeft wethouder Sonny Spek bekendgemaakt.
Op deze manier is het mogelijk om eigenaar-bewoners te helpen met het isoleren van hun woning. Het verbeteren van slecht geïsoleerde woningen helpt eigenaar-bewoners die last hebben van energiearmoede of hierin dreigen terecht te komen. Daarnaast draagt een goed geïsoleerde woning ook bij aan de verduurzaming.

Door Peter Onderwater

Voor het KIF is een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar met een maximumbedrag van 2500 euro per aanvraag. Bij het volledig benutten van de regeling kunnen er 600 huishoudens gebruik maken van deze subsidieregeling.

Onacceptabel
Deze subsidieregeling is beschikbaar voor eigenaar-bewoners met slecht geïsoleerde koopwoningen met een energielabel D of lager en een laag- of middeninkomen dat gelijk of minder is dan 60.000 euro per jaar. Volgens wethouder Sonny Spek is het onacceptabel dat mensen nog in niet geïsoleerde woningen wonen.

Evaluatie
In de eerste helft van 2024 vindt er een evaluatie plaats en wordt er gekeken of er meer budget beschikbaar moet komen als er meer aanvragen worden ingediend dan de 600 huishoudens die nu met de subsidieregeling kunnen meedoen. De eigenaar-bewoners die met het KIF meedoen kunnen ook meedoen met landelijke regelingen.

Na het zomerreces neemt de gemeenteraad hierover een besluit, waarna er een intensieve informatiecampagne volgt.

Foto: RTV Katwijk