Platform Kocon: tijd voor een nieuwe drugsaanpak

Op vrijdag 7 juli heeft Platform Kocon een nieuwe drugsaanpak gepresenteerd.
Tijdens de presentatie werd, wederom, duidelijk gemaakt dat het inmiddels niet meer te ontkennen valt is dat er een drugsprobleem is. Steeds vaker is te zien dat jongeren naar de drank en drugs grijpen en dat ook al op jonge leeftijd. Repressief optreden is niet meer voldoende en het is daarom zaak om aan de voorkant te komen. En hierbij is de hulp van ‘heel Katwijk’ nodig: ouders, scholen, kerken, verenigingen, sportclubs, horeca.

Door Peter Onderwater

Druk
Er is een toename te zien van jongeren die aan de drugs raken of betrokken raken in de drugshandel in de leeftijd van 12-18 jaar.

En in die leeftijdsgroep valt het ook op dat er jongeren tussen de 12-14 jaar ook als ‘loopjongen’ fungeren. ‘Dat kunnen we simpelweg niet accepteren’, aldus wethouder Sonny Spek.
Het is vooral verontrustend dat er acceptatie ontstaat. Je kunt je geld ‘makkelijker en sneller verdienen’ dan door vakken te gaan vullen bij de plaatselijk supermarkt. De druk wordt steeds groter en verleidelijker.  De mobiele telefoon is hierbij, in de dit geval, de grootste vijand: 24 uur per dag.

Verharding
Volgens burgemeester Cornelis Visser is een deel van de jongeren niet meer voor rede vatbaar. Om deze groep te stoppen is nog maar een mogelijkheid beschikbaar en dat is het strafrecht. Met de nieuwe drugscampagne wil men vooral aan de voorkant gaan zitten.

Ontkennen of herkennen
Sommige ouders herkennen niet altijd dat hun kind gebruiker is. Jongeren wachten weer tot ze ‘fris en fruitig zijn’ en gaan dan weer naar huis, aldus jongerenwerker Nadine de Koning. Drugsgebruik is makkelijker te verbloemen dan drankgebruik.
Het feit blijft wel dat er ook ouders zijn die blijven ontkennen dat hun kind drugsgebruiker is en wanneer de politie voor hun deur staat, deze dan ook de deur wijst.

Discussie
Centraal in de nieuwe drugscampagne staat de discussie over drugsgebruik en drugshandel. Platform Kocon wil op alle mogelijke manieren in contact komen met de jongeren: niet in de verwijtende sfeer, maar met de helpende hand. Platform Kocon kan hiervoor over een breed aantal organisaties beschikken.  De aanpak van de drugsproblematiek vergt een lange adem. Maar daar is de hulp van heel Katwijk hard bij nodig.

v.l.n.r.: Pel van Hattum (GGD Hollands Midden), Hans Moolenburgh (Platform Kocon), Cornelis Visser (burgemeester), Sonny Spek (wethouder), Nadine de Koning (Jongerenwerker)

Foto: RTV Katwijk