Nationale Kraanwaterdag trok woensdag met meer dan 250.000 deelnemende basisschoolleerlingen een recordaantal voor een gezonde start van het nieuwe schooljaar. Op Nationale Kraanwaterdag drinken kinderen op scholen en de buitenschoolse opvang (bso’s) alleen kraanwater en geen gezoete drankjes. In de regio werd Kraanwaterdag samen met Incluzio, SOL en Naar buiten! feestelijk gestart op basisschool De Ley in Leiden.
‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’
Nationale Kraanwaterdag is een jaarlijks initiatief van alle Nederlandse drinkwaterbedrijven en wordt ondersteund door vele partners waaronder Gezonde School en JOGG. Wim Drossaert, directeur bij drinkwaterbedrijf Dunea: ‘Drinkwater uit de kraan is de gezondste dorstlesser en dat wordt gelukkig door steeds meer scholen en bso’s gezien. Tegelijkertijd is dat drinkwater in de toekomst helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. We zien graag dat iedereen bewust en duurzaam omgaat met drinkwater. Daarom is het geweldig dat er dit jaar weer zoveel kinderen meedoen aan de Nationale Kraanwaterdag!’
Steeds meer scholen hebben kraanwaterbeleid
Traditiegetrouw worden aan het begin van het schooljaar nieuwe afspraken gemaakt. Een goed moment om ook het drinken van kraanwater op school of de bso te bespreken. De drinkwaterbedrijven zien dat scholen en bso’s Nationale Kraanwaterdag aangrijpen om het drinken van kraanwater nog meer te stimuleren en vaste kraanwaterdagen in te stellen. Uit landelijk onderzoek in 2021 blijkt dat inmiddels ruim 50% van de scholen beleid heeft voor het drinken van water op school.
Waterbewustzijn vergroten
Bij het onderzoek op Nationale Kraanwaterdag onder leerlingen van groep 7 en 8 bleek dat ruim 70% van de leerlingen niet meer dan 2 glazen water per dag drinkt. Het advies is 5-8 glazen water per dag. Het is daarom extra goed dat scholen en bso’s kinderen stimuleren om meer water te drinken. De drinkwaterbedrijven hebben de ambitie om de drinkwaterconsumptie van kinderen te verdubbelen naar 4 glazen per dag. En dat kinderen ook weten wáárom het drinken van water goed voor je is.
Ook willen de drinkwaterbedrijven kinderen meer bewust maken dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater.
Streekomroep in de Leidse regio, Unity.NU, maakte een reportage.