De zomervakantie is begonnen. De lunchtrommeltjes kunnen zes weken worden opgeborgen. De kinderen zijn overgegaan naar een nieuwe groep. Wat is er mooier dan dat te vieren bij Stoomtrein Katwijk Leiden? Het weekend van 8 en 9 juli organiseren zij de Kinderstoomdagen.

Kinderstoomdagen 8 en 9 juli a.s.
Stoomtrein Katwijk Leiden is het gehele seizoen door al 100% Kidsproof. Het is een eldorado voor kinderen omdat er veel te zien en te doen is en…. je kunt er heerlijk spelen. Om de start van de zomervakantie te vieren organiseert het museum weer de succesvolle Kinderstoomdagen. Dit jaar is het thema “Hands on”. Dat betekent dat de kinderen zo veel mogelijk actief worden betrokken bij het thema stoom.

Professor Stoom en nog veel meer stoom
In het museum legt professor Stoom uit aan de hand van een opengewerkte stoomketel hoe een stoomtrein werkt. Leuk voor de kinderen, maar ook erg interessant voor volwassenen. In de stoomlocomotievenloods worden demonstraties gegeven met modellen van stoommachines die door luchtdruk worden aangedreven. Om te zien hoe alles werkt, moeten kinderen wel met een fietspomp aan de slag. In diezelfde ruimte worden werkende Wilesco stoommachientjes getoond. Een feest der herkenning voor opa’s die wellicht zelf ook zo’n machientje hebben gehad. En er staat een grote modelbaan waar treintjes op rijden die door middel van stoom worden aangedreven.

Creatief bezig zijn
Je kunt dit weekend lekker kleuren of knutselen met papier of hout. Van hout kun je een stoombootje maken dat je kunt laten varen in een waterbassin. Het bootje kun je versieren met een brandmerk omdat dit weekend een smid aanwezig is. Er kunnen dit weekend maar liefst 300 kinderen een eigen bootje timmeren.

Meerijden in de cabine van een echte locomotief
Dat is toch de droom van elk kind en volwassene? Dat kan in dit weekend. Kinderen zijn van harte welkom om in de cabine te klimmen van de grootste diesellocomotief om naast de machinist te staan. Spannend? Nee hoor. Ook voor mama, papa of oma en opa kan er ook een plekje vrijgemaakt worden. Deze locomotief pendelt de gehele dag voor het station.

Zweefmolen en een limonadefiets
In de rijtuigenloods kun je even ontspannen in de zweefmolen en op de limonadefiets kun je een beker limonade bij elkaar trappen. In de rijtuigenloods is ook een extra horecastand met broodjes kaas en Unox worst. Je kunt er ook koffie, thee en frisdranken kopen. Uiteraard kun je er ook terecht voor een lekkernij of een ijsje.

Kaartjes
Je hoeft niet te reserveren. Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. De jongste kinderen en houders van een museumkaart mogen gratis naar binnen. Met het kaartje kunt u ook twee treinreizen maken en zowel het buiten- als het binnenmuseum bezoeken met de grote Kidscorner en een interessante expositie over smalspoor. U kunt gratis parkeren bij het Valkenburgse Meer.