De Kippenloop neemt in overleg met de autoriteiten maatregelen vanwege de hitte. Zo worden routes aangepast en worden duingebieden zoveel als mogelijk vermeden.

‘Verschillende routes van de Kippenloop gaan door de duinen van Katwijk en Wassenaar. De aanhoudende warmte zorgt ervoor dat dit mogelijk niet veilig is voor wandelaars. Op advies van het Rode Kruis, gemeente Katwijk, Brandweer, Ambulancedienst, KRB, Politie en GHOR is besloten om de routes aan te passen.’

De routes van de 25 en 42 kilometer worden iets ingekort. De bewegwijzering wordt aangepast.

Starttijden
Voor wat betreft de starttijden wijzigt er niets. De start is bij het parkeerterrein De Noordduinen in Katwijk aan Zee. De starttijden voor de verschillende afstanden zijn als volgt:

42 km start tussen 06:30 en 07:30 uur
25 km start tussen 08:00 en 10:00 uur
15 km start tussen 09:00 en 11:00 uur
10 km start tussen 10:00 en 11:00 uur
5 km start om 11:00 uur

Finish
De finish is op het Andreasplein in het centrum achter de Oude Kerk. Er kan tot 16:00 uur worden gefinisht. Vanaf 18.00 uur is het finishterrein gesloten, dan start de afbouw en schoonmaak van het terrein. Het is eigen keuze en verantwoordelijkheid om van start te gaan. Heeft u lichamelijke klachten (bijvoorbeeld hartklachten), dan is het advies om niet van start te gaan. Dit advies geldt ook als u ongetraind bent. Let goed op signalen van kleine kinderen, het is slecht te zien of zij oververhit zijn en zij voelen dit zelf niet aan.

Tips voor wandelen bij warmte

  • Pas het wandeltempo aan. Hierdoor produceer je minder warmte en hoeft het lichaam dus minder warmte af te voeren. Las ook regelmatig/vaker pauzes in.
  • Zorg ervoor dat je niet uitdroogt. Daarvoor moet je voldoende en tijdig drinken en alcohol vermijden.
    Zoek regelmatig verkoeling. Ga in de schaduw lopen als dat mogelijk is. Besproei jezelf met fris water of leg een natte handdoek in je nek.
  • Draag luchtige kleding van ademend materiaal dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt tegen de zon. Met strakke kleding is het moeilijker om warmte kwijt te raken.
  • Voorkom verbranding: gebruik een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Een hoed of pet kan je enige bescherming bieden tegen een zonnesteek. Bescherm ook je nek tegen de zon.
  • Wees alert op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Die kunnen wijzen op een vochttekort of een zonnesteek.
    Luister naar je lichaam, voel je je niet lekker? Neem dan geen risico en doe rustig aan of stop.