De kritiek op de financiering voor een te vormen samenwerkingsverband voor de aanleg van een warmtenet in de groot Leidse regio is als sneeuw voor de zon gesmolten. Eind april hadden alle politieke partijen een hele hoop vragen. Zoveel zelfs dat een extra vergadering moest worden ingelast. In die extra vergadering donderdag, blijkt de kritiek weg. ‘Ik vraag me af wat er is gebeurd na vorige vergadering?’, vroeg Nelly Smits van oppositiepartij Fractie Smits terecht af. ‘Het kan niet anders dat er in de achterkamertje gesmoezeld is’, sprak Jaap Haasnoot van KiesKatwijk.

In een voorstel vraag de wethouder 474.838 euro om te investeren in een programma-organisatie met zes gemeenten in de regio om aan Gasunie te laten zien dat Katwijk voornemens is mee te werken aan een warmtenet uit Rotterdam met restwarmte uit de haven daar. Wethouder Jacco Knape donderdagavond: ‘Ik hoor brede steun voor de samenwerking, maar ik hoor ook kritiek. Vooral over de financiering en snelheid. Dat wil ik uitleggen. Dit komt ergens vandaan, de ontwikkelingen die we nu zien vragen om een sterke samenwerking. Anders worden we ingehaald door marktpartijen.’

Leiden, Leiderdorp, Katwijk, Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude werken toe naar een hoog temperatuur warmtenet met restwarmte uit Rotterdam; de restwarmteleiding WarmtelinQ+. Gasunie – die de leiding aan zou moeten leggen – wil van de gemeenten weten hoe serieus ze zijn om hier in te investeren. Dat kan volgens wethouder Knape alleen maar door de oprichting van een samenwerkingsverband met de vijf andere gemeenten. De programma-organisatie kost maximaal twee miljoen euro. Voor 1 augustus wordt dan besloten hoe het geld ingezet gaat worden; denk aan pakken van regierol, experts inzetten, voorlopig ontwerp maken, etc.

SGP, CU, CDA, GB, D66, PvdA en de VVD kwamen met een amendement op de proppen. In het originele voorstel werd wat geld weggehaald bij het project Hoornes Aardgasvrij. Dat geld blijft daar nu, een deel van het geld voor de projectorganisatie moet nu maar van het Rijk komen.

Verder stond in het originele voorstel ‘publieke waarden van tegenmacht als transparantie en medezeggenschap’ niet benoemd. Dat moet worden toegevoegd.

Volgende week besluit de gemeenteraad over het onderwerp. De wethouder zegde toe een plan van aanpak zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor het zomerreces aan te bieden aan de raad.

Reclame