Het belangrijkste politieke debat van het jaar is van start. De Algemene Beschouwingen. De negen partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad bespreken de begroting voor volgend jaar. Die is opgesteld door het college van burgemeester en wethouders. In dit liveblog houdt RTV Katwijk in samenwerking met Alles over Katwijk je op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Tijdens de Algemene Beschouwingen geven de politieke partijen hun mening en oordeel over de gemeentelijke begroting voor 2023.
In die begroting stelt de raad vast welke activiteiten de gemeente in 2023 gaat uitvoeren en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is.
De begroting sluit voor de jaren 2023, 2024 en 2025 met een positief saldo, maar niet voor 2026. Het college stelt een jaarlijkse OZB-verhoging voor van 5% vanaf 2024 om zo (als het rijk de gemeente niet tegemoet komt) te sparen voor de uitgaven vanaf 2026. Het college vraagt de raad de begroting vast te stellen.
[24.38] En we sluiten af! Welterusten.
[24.36] En de moties die zijn aangenomen
Digitaal meldpunt wachttijden jeugdhulp. Rolstoel toegankelijk Katwijk Rijdt mee. Intensivering Armoedebeleid. Pluim voor ambtenaren. Meer veiligheid rond scholen. Netwerk van deelfietsen. Verkenning deelname pilot waterstof. Giftengrens bijstand gaat omhoog. Keurmerk Dementievriendelijke gemeente. Afvalscheiding prullenbakken in de openbare buitenruimmte en sedum op daken van bushalten.
[24.35] De amendementen die zijn aangenomenÂ
Er komt extra budget voor drugspreventie en laagdrempelige hulp voor zorgmijders. Er wordt 100.000 euro apart gezet voor de Kwakelwei, en 50.000 euro voor de maatschappelijke opdracht ‘ontmoeten in de wijk.’
[24.32] Er zijn 11 moties aangenomen door de gemeenteraad.
[24.17] Feest! De begroting voor 2023 is zojuist aangenomen. Er zijn 5 amendementen (dwingende voorstellen) aangenomen. Nu wordt er gestemd over moties.
[24.10] Voorstellen KiesKatwijk
Bijna alle voorstellen van KiesKatwijk worden door alle partijen verworpen.
[24.07] Stemmingen
Na een schorsing van enkele minuten gaat er nu gestemd worden over amendementen en moties.
[23.53] Mogelijk einde aan 2 uur gratis parkeren
Een voorstel van de VVD, PvdA en KiesKatwijk om twee uur gratis parkeren in de winterperiode uit te breiden naar de grote parkeerterreinen op de Zuid-Boulevard, de Sportlaan en het parkeerterrein bij de Boulevard Zeezijde zorgt voor een opmerkelijke reactie van wethouder Gerard Mostert.
Die 2 uur gratis parkeren was een maatregelen in de coronapandemie om het winkelgebied te ondersteunen. Die maatregel gaat binnenkort tegen het licht gehouden worden. ‘Het is de vraag of we dit voort moeten zetten. We gaan het parkeerbeleid evalueren. Misschien is het zelfs zo dat er redeneren zijn om er vanaf te stappen.’
[23.34] Kritiek op machtsverhoudingen ‘Ik snap het gevoel’
Wethouder Jacco Knape reageert als eerste wethouder op de kritiek vanuit de raad over de machtsverhoudingen. ‘Hier leeft het idee dat alles wordt afgeschoten. Alsof er een soort strategie is om alle voorstellen niet te hoeven doen. Ik snap dat gevoel. Er staan natuurlijk dingen in vanuit het coalitieakkoord. Dat het woord coalitieakkoord veel gevallen is, dat begrijp ik.’
Knape vervolgt: ‘Even over het proces van de amendementen en voorstellen. In korte tijd hebben we er 55 gekregen. De ambtelijke organisatie schrijft daar een pagina over, waarom kan dit wel, waarom kan dit niet? We hebben steeds bedacht, kunnen we dit wel of niet toezeggen. Daar is veel tijd in geïnvesteerd. Er is niet 1 keer voorgekomen ‘’dit gaan we niet doen hoor.’’ Elk amendement en motie is uitgebreid besproken. Het is niet prettig dat dit gevoel leeft, wij gaan als college hierop reflecteren. Het is de intentie om als raad en college samen te werken.’
[23.22] Wethouder Jacco Knape trapt af met beantwoording van vragen
Hij bespreekt de OZB-motie. ‘Moet je niet meer temporiseren is de vraag van de PvdA. Wij zeggen, we zullen dat gesprek in 2024 met u hebben. Maar we willen nu wel een sluitende begroting aanleveren.’
[23.13] ChristenUnie sluit deze termijn af
Jan-Willem van der Vijver sluit deze termijn af met zijn bijdrage. Hij loopt de voorstellen van de partij af en handhaaft een aantal moties en amendementen.
[23.10] ‘Wij vinden, wij zien’
Carin Tawfik van D66: ‘Als we het hebben over betrouwbaar bestuurd. Een ambitieus voorstel van ons wordt door dit college afgedaan met ‘wij vinden, wij zien’. Als er om een onderbouwing wordt gevraagd, komt er niets.’
[23.08] Max van Duijn van DURF is aan de beurt
‘We doen wat nodig is, we durven te investeren.’
[23.00] Het woord is aan de VVD, Lennart van der Plas
‘Er lijkt vrij weinig ruimte aan de raad gegeven te worden. Meer ja, mits, in plaats van nee, tenzij.’ Van der Plas vervolgt en spreekt Max van Duijn van DURF: ‘U zegt: ‘’In een democratie bepaalt een meerderheid wat er gebeurd.’’’ Van Duijn reageert: ‘Zo werkt het? Waarom is er beroering bij u ontstaan?’ Van der Plas: ‘Niet alleen beroering bij mij, bij de hele raad, ook online op social media. U impliceert, ach wat maakt het uit, wij bepalen toch wel.’
[22.57] Kwakelwei: ‘Stichting kan geen initiatief nemen’
De Stichting Vrienden van het Rijnpark heeft overigens volgens het college (collegebrief in oktober) aangegeven de rol als initiatiefnemer voor de Kwakelwei niet op zich te kunnen nemen. ‘De stichting heeft aangegeven in het beheer geen rol te kunnen vervullen en als zodanig de rol van initiatiefnemer niet te kunnen oppakken.’
[22.50] Inmiddels is Dirk Remmelzwaal van de SGP aan het spreken
Het gaat even over de Kwakelwei. ‘Wij hebben ook altijd gezegd, dat het initiatief moet blijven bij de stichting Vrienden van het Rijnpark. Dat willen we wel steunen.’ Dan bedoelt Remmelzwaal de creatie van een stadspark op de Kwakelwei.
[22.46] Houding college
Ook de PvdA roept het college op om de houding te veranderen. Van Tuijl merkt op dat in de vorige periode meer werk gekeken hoe samengewerkt kon worden tussen coalitie en oppositie. De VVD sluit zich hierbij aan. ‘We moeten juist ook luisteren naar de kleinere partijen,’ zegt Van der Plas van de VVD.
[22.37] PvdA is nu aan de beurt
Het is belangrijk om verder te vergroenen. Matthijs van Tuijl van de PvdA vindt het jammer dat de gemeente geen aantal op plakt op hoeveel bomen geplant gaan worden. Van Tuijl wil verder van tafel dat het PMT-gebouw in de Molenwijk tot 2030 kan blijven staan. Ook spreekt hij over de OZB-verhoging. ‘Zou je niet op veel meer punten moet temporiseren in de investeringsagenda?’ Dan kan volgens de PvdA de OZB-verhoging best van tafel.
[22.35] Betrouwbaar bestuur
Barend Tensen sluit zich aan bij René Slootweg van GemeenteBelangen. ‘Objectief gezien kan je niet als college het een zeggen en het ander doen. Je kan niet praten over betrouwbaar bestuur en aan de andere kant steken laten vallen als het gaat over participatie of het betrekken van de raad.’
[22.28] Het woord is aan Barend Tensen van het CDA
Tensen loopt zijn moties af en wil die straks in stemming brengen. Vooral die om de OZB-verhoging van tafel te krijgen is van grote waarde voor de partij. Die wordt gesteund door de gehele oppositie.
[22.27] Zorgen over houding collegeÂ
Slootweg heeft zorgen over de houding van het college. Die doen volgens hem voorstellen als met ‘dit staat niet in het coalitieakoord’. Slootweg: ‘Als dit de manier is om de democratie beter te maken, weet ik niet wat we hier de hele middag en avond hebben zitten doen.’ Het college lijkt de gelederen dicht te houden tijdens de begrotingsbehandeling.
[22.19] GemeenteBelangen aan het woord
Na de kleurrijke bijdrage van KiesKatwijk neemt GemeenteBelangen aan het woord. Die bijdrage is vooral groen van kleur. René Slootweg stelt dat iedereen groen wil, maar niemand groen doet. ‘Jammer dat de Kwakelwei keihard is laten vallen door dit college, met DURF vooraan.’ Max van Duijn van DURF: ‘U kunt toch niet zeggen dat we ze laten vallen. We steunen ze. We willen een onbebouwd stadspark, maar het initiatief ligt bij het Rijnpark. Niet bij de gemeente.’
[22.09] KiesKatwijk trapt de tweede termijn af, ‘dictatuur van een kleine meerderheid’
Jaap Haasnoot: ‘Mijn fractie heeft ernstige bezwaren met het volstoppen van de begroting met allemaal voorstellen. Er lijkt weinig interesse bij het college om de gemeenteraad in zijn rol te faciliteren. Dat is schokkend. We hebben te maken van een dictatuur van een kleine meerderheid.’ Het gaat volgens Haasnoot minder goed dan voorgaande jaren.
[22.07] We gaan weer verder
We gaan weer van start. Debat! Nu zal blijken welke moties en amendementen ingediend gaan worden, en welke gesteund gaan worden door een meerderheid.
[21.33] Schorsing. Een half uur pauze.
[21.26]Â Gemeentevlag in de raadzaal
DURF wil de gemeentevlag in de raadzaal hebben hangen. ‘Sinds een paar jaar is de nationale vlag in de vergaderzaal van de Tweede Kamer geplaatst.’ Het voorstel luidt verder: ‘De gemeentelijke vlag van Katwijk een permanente en prominente plaats moet krijgen in de raadzaal van de gemeente Katwijk.’ Burgemeester Visser reageert: ‘Ik sta er niet gelijk bij te juichen, maar het college zegt ‘oordeel raad.’’ Dat betekent dat de gemeenteraad later vanavond mag stemmen over het voorstel.
[21.05] ‘Beschamend’
Jaap Haasnoot van KiesKatwijk heeft een aantal voorstellen ingediend over het voorstel van het college om meer ambtenaren aan te nemen. Hij wil een onderzoek daartoe. Het college stelt dat dit nodig is omdat er meer taken op het bordje van de gemeente zijn komen te liggen. Wethouder Soetendal zegt dat in een eerdere sessie alle zorgen van Haasnoot al zijn geadresseerd. Bij het tweede voorstel houdt de wethouder het kort om herhaling van zetten te voorkomen. ‘Beschamend dat er zo weinig respons komt,’ zegt Haasnoot. De wethouder vervolgt zijn betoog…
[20.43] Ook scheiden op straat
SGP en ChristenUnie zien graag dat in de openbare ruimte ook prullenbakken komen waar afval gescheiden ingegooid kan worden. Op dit moment kan dat nog niet. Wethouder Soetendal waarschuwt voor de kosten daarvan. Meer dan duizend prullenbakken moeten dan vervangen.
[20.35] Pluim voor ambtenaar
Coalitiepartijen ChristenUnie, DURF en SGP dienen een motie in met als titel ‘Pluim voor ambtenaar’. Die motie wordt vanavond aangenomen en wethouder Emile Soetendal omarmd de motie. Met die ‘Pluim’ willen de partijen ambtenaren een hart onder de riem steken. ‘Een compliment geeft een belangrijke bijdrage aan het werkgeluk van ambtenaren die zich dagelijks inspannen en inzetten voor onze inwoners’, staat in de motie. Wethouder Soetendal stelt dat ambtenaren best wel wat over zich heen krijgen, en ziet deze mogelijkheid voor inwoners om een positief signaal aan abmtenaren te geven, als iets positiefs.
[20.30] Wethouder Emile Soetendal is aan de beurt. Hij heeft vooral zorg en afval in zijn portefeuille.
[20.26] Giftengrens bijstandsuitkering omhoog
Wethouder Mostert neemt toch een motie over van de gemeenteraad. Het voorstel van DURF en D66 om giftengrens bij de bijstandsuitkering naar 2250 euro op te schalen gedurende 2023. ‘Die neem ik graag over. We gaan dat doen, maar niet voor het einde van dit jaar, maar halverwege 2023.’
[20.21] Wethouder ontraadt nog even verder
Wethouder Mostert ontraadt de voorstellen vanuit de gemeenteraad nog even verder. Geen enkel voorstel steunt hij of laat hij aan de raad. ‘Geen dekking’,  ’doen we al’, ‘kan niet, omdat..’ etc. De gemeenteraad probeert nog een paar deuken in de argumentatie van de wethouder te slaan, maar dat lukt nog niet.
[20.10] Motie RijnlandRoute fase 2
Zo dient KiesKatwijk een motie in om te lobbyen voor de RijnlandRoute fase 2. De N206 die langs Katwijk aan den Rijn loopt zou dan ook aangepakt moeten worden. De wethouder wil de lobby liever inzetten voor de ontsluiting Bollenstreek zuid. Hij wil de lobby focussen op die andere weg. ‘Onze bewoners hebben nu al enorme overlast’, zegt Jaap Haasnoot van KiesKatwijk. ‘Daar kan je toch niet op tegen zijn?’. Mostert: ‘We maken een afweging, wat draagt het meeste bij aan de opgave voor onze gemeente en de regio. Waar vinden we de meeste draagvlak? Dan komt, feit, de zuidelijke ontsluiting veel beter voor het voetstuk.
[20.05] Armoedebestrijding en woningbouw
Wethouder Gerard Mostert begint zijn reactie op voorstellen van de raad met een betoog over armoedebestrijding en woningbouw. Dat laatste wordt steeds moeilijker vanwege logistieke problemen en inflatie. De wethouder gaat nu vrij rap door de voorstellen heen. ‘Overbodig’, ‘ontraadden’ en ‘empathisch ontraadden.’ zegt hij.
[19.58] We gaan weer verder
Na een ruime pauze gaat de vergadering over enkele minuten weer verder. De coalitie houdt de gelederen behoorlijk dicht, zo lijkt het. Voorstellen van oppositiepartijen lijken geen kans te krijgen in de stemming straks. Maar. De avond is nog niet voorbij.
[19.37] Eerste fractievoorzitters voor camera
[19.36] Reacties
Onze collega’s van RTV Katwijk hebben (delen van) de bijdragen van de fractievoorzitters online. Klik hier.
[18.42] Tijd om te eten
De begrotingsraad loopt wat uit. Pas twee van de vijf collegeleden hebben hun zegje kunnen doen. Dus stelt burgemeester Visser voor om nu te gaan eten, en dan om 20.00 uur verder te gaan met beantwoording door het college. Eet smakelijk allemaal en tot later.
[18.35] Sympathiek
Van der Plas VVD: ‘Er zijn nu zo’n 15 moties en amendementen behandelen en het college heeft ze allemaal ontraden. Waar zit het positieve deel?’ Wethouder Spek: ‘Er is een motie en die wordt sympathiek ontraden.’
Waarom de raad hierom lacht? Omdat als een motie, amendement of voorstel ‘sympathiek’ wordt genoemd, je er zeker van bent, dat het niet gesteund wordt. Een ‘sympathieke’ afwijzing dus.
[18.20] Wethouder blijf bij belang ‘newsroom’
Wethouder Sonny Spek wijst een amendement van KiesKatwijk af om af te zien van 145.000 euro voor een ‘newsroom’. De wethouder wijst erop, dat ‘communicatie aan het veranderen is’. In het contact met burgers en hoe zij over bepaalde zaken denken, kan een ‘newsroom’ een belangrijke rol spelen.
[18.07] Geen actieplan peuken op strand
De ChristenUnie kan een actieplan om het aantal sigarettenpeuken op het strand terug te dringen, wel op de buik schrijven. Wethouder Knape ziet daar niets in. ‘Voor het college is dit geen prioriteit om daar tijd en geld aan te besteden. Het is ook lastig handhaafbaar’, aldus de wethouder.
[17.50] Geen boom voor ieder kind
De motie van de PvdA om bij ieder nieuw kind een boom te planten wordt door het college ontraden. ‘3.000 bomen in de komende jaren gaat niet lukken. Dat kunnen we niet waarmaken’, zegt wethouder Knape. Van Tuijl van de PvdA vindt dat vreemd, want het staat opgenomen in het coalitieakkoord. ‘Dat vind ik teleurstellend’, aldus Van Tuijl. De wethouder erkent, dat het in het coalitieakkoord staat, maar ‘we moeten het eerst onderzoeken’.
[17.35] Discussie over ozb
Wethouder Knape geeft aan, dat een extra verhoging van de ozb vanaf 2024 nodig is voor de jaren na 2026. ‘Als we aan inkomstenkant niets doen, komt het niet goed met de investeringen. En die investeringen zijn geen luxe. Het zijn dingen waar inwoners op zitten te wachten en wat ze verwachten. Zoals renovatie scholen. Nieuwe wijk Valkenhorst. En om woningen in onze kernen. Het gaat om bestrijden van energiearmoede. Er zit geen luxe in. U kunt zeggen: we redden het wel tot 2026. Maar dat vinden wij niet verantwoordelijk. In 2024 hebben we een beter beeld over toekomst en dan kunnen we het voorstel heroverwegen.’
[17.28] 36 moties en amendementen
De aan het begin van deze begrotingsraad verwachte meer dan 50 moties en amendementen zijn verminderd. Het zijn er 36.
[17.10] Tijd voor hartig hapje
Terwijl wethouder Jacco Knape in discussie is met onder meer VVD en PvdA over waarom de raad geen besluit heeft kunnen nemen over het Winterplan, komen de onovertroffen bodes binnen met een hartig hapje: saucijzen- of kaasbroodje. ‘Ik hoor echt wat u zegt en neem het ter harte’, zegt de wethouder over de kritiek.
[17.00 uur] College is aan de beurt
Het college van burgemeester en wethouders is klaar voor beantwoording. Nu nog even alle raadsleden de zaal weer inkrijgen. Straks kunt u op allesoverkatwijk interviewtjes verwachten met Van der Vijver van de ChristenUnie, Van Duijn van DURF en Haasnoot van KiesKatwijk. Bij RTV Katwijk kunt u luisteren naar Katwijk NU.
[16.20] Even pauze
Nu alle fractievoorzitters hun Algemene Beschouwingen hebben uitgesproken, is het tijd voor een pauze. Dat geeft het college de tijd om antwoorden te formuleren op de vele vragen vanuit de raad en te reageren op de eveneens vele moties en amendementen. Allesoverkatwijk probeert wat raadsleden voor de camera te krijgen. De vergadering wordt rond 16.55 uur hervat.
[16.10] ChristenUnie en SGP voor verruiming horeca
Partijen als ChristenUnie en SGP die in het verleden tegen uitbreiding van de openingstijden van de horeca waren, gaan nu akkoord met een half uurtje extra. En akkoord met een nachtbus. Dat levert kritiek op van andere partijen. Verschillende partijen willen weten hoe dat te rijmen is. Van der Vijver is daar, net zoals Remmelzwaal van de SGP eerder vanmiddag, eerlijk over: dat is het resultaat van coalitiebesprekingen. ‘Compromis’. En ‘afspraak is afspraak’. Volgens Slootweg van GemeenteBelangen kan ook een coalitiepartij tegen een voorstel van de eigen coalitie stemmen. De VVD rekent er dan ook op, dat de ChristenUnie en SGP de motie over de openingstijden gaan steunen. Persoonlijk zie ik dat niet gebeuren.
[16.00] ChristenUnie sluit de rij
En Jan-Willem van der Vijver van de ChristenUnie sluit de rij van de negen partijen in de raad. Ook ChristenUnie heeft het over ‘keuzes maken’, net als andere partijen.
[15.55] D66 Katwijk kondigt moties aan
Ook D66 Katwijk kondigt verschillende moties aan. Carin Tawfik noemt bijvoorbeeld mensen in de bijstand die er tegenop zien om samen te wonen, omdat dat ertoe leidt dat 1 van de 2 gekort wordt op de bijstandsuitkering. ‘De liefde mag, wat onze fractie betreft, niet aan dit soort voorwaarden gebonden zijn’, aldus Tawfik. Samen met VVD is een motie ingediend om eerst gedegen onderzoek te doen naar verruiming van de sluitingstijden van de horeca. Of moet ik zeggen: verruiming van de openingstijden? Drie uur luisteren is best wel vermoeiend.
[15.38]Â Â Wethouder wil ingrijpen
Wethouder Sonny Spek (DURF) zit zich achter de collegetafel zichtbaar te verbijten tijdens een discussie tussen Max van Duijn van DURF en Rene Slootweg van GemeenteBelangen over de Kwakelwei. De gemeenteraad wil daar een stadspark maken, maar volgens Slootweg wil DURF niet dat de gemeente daar het initiatief neemt. Van Duijn heeft het over keuzes maken en legt het initiatief bij de Vrienden van het Rijnpark. Hij kaatst de bal terug naar Slootweg: ‘Waar wilt u dan op bezuinigen?’ Wethouder Spek roept wat en wordt lachend door wethouders Knape en Mostert verhinderd om de microfoon te pakken.
[15.20] DURF onder vuur
Max van Duijn van DURF krijgt de nodige kritiek voor zijn kiezen van de andere partijen. Onder meer over het participatiebeleid van de gemeente en mogelijke ozb-verhoging. Een dergelijke ‘aanval’ was te verwachten, omdat DURF voor het eerst deel uitmaakt van de coalitie en dus meeregeert. ‘In een democratie bepaalt een meerderheid wat er gebeurt’, reageert Van Duijn. Wat hem komt te staan op wat ‘oe-oe-geroep’ van andere partijen.
 [15.08] Pluim voor ambtenaar
Coalitiepartijen ChristenUnie, DURF en SGP dienen een motie in met als titel ‘Pluim voor ambtenaar’. En aangezien die drie partijen een meerderheid vormen in de gemeenteraad, wordt die motie vanavond aangenomen. Mits iedereen van die partijen aanwezig is. Met die ‘Pluim’ willen de partijen ambtenaren een hart onder de riem steken. ‘Een compliment geeft een belangrijke bijdrage aan het werkgeluk van ambtenaren die zich dagelijks inspannen en inzetten voor onze inwoners’, staat in de motie.
[15.00] Â VVD over sluitingstijd horeca
VVD-fractievoorzitter Lennart van der Plas spreekt over het ‘half uurtje van Spek’. Hij verwijst daarbij naar het plan van het college van burgemeester en wethouders om de sluitingstijd van de horeca te verruimen. Van der Plas: ‘Ondernemers en omwonenden zijn hier niet bij betrokken en niet blij mee. En het geeft geen aandacht aan de echte problemen, zoals het gebrek aan politie in onder meer het centrum van Katwijk.’ De VVD kondigt aan samen met de andere oppositiepartijen een motie daarover in te dienen.
[14.40] Bakkie met wat lekkers
Het bakkie is geserveerd. Met gevulde koek of amandelbroodje erbij. Lekker. Terwijl Dirk Remmelzwaal van de SGP ondervraagd wordt door andere raadsleden over de verhoging van de onroerende zaakbelasting (ozb). De SGP wil die verhoging liever niet, maar ziet voor de toekomst geen andere mogelijkheden. ‘Om alles te kunnen betalen is het verstandig te sparen voor later’, aldus Remmelzwaal. Jaap Haasnoot van KiesKatwijk snapt niet dat de SGP dan wel voor gaat stemmen voor een nachtbus of een newsroom. Remmelzwaal erkent, dat zijn partij daar niet op zit te wachten, maar het is onderdeel van het coalitieakkoord.
[14.20] Boom voor ieder kind
PvdA verwacht van het college, dat er deze collegeperiode zo’n 3.000 bomen worden geplant. Van Tuijl: ‘Want er komt onderzoek om voor ieder nieuw geboren kind een boom te planten. Volgens het CBS werden er vorig jaar zo’n 765 kinderen geboren.’ Dat maal vier is zo’n 3.000. De PvdA komt met een motie over dat bomenplan.
[14.10] Â PvdA
Het tempo zit erin. Nu Matthijs van Tuijl van de PvdA aan het woord. Dat is de vierde fractie. Na drie raadsfracties zijn er al zo’n 15 moties en amendementen ingediend. Een motie is een verzoek om beleid aan te passen. Met een amendement moet het beleid aangepast worden. Mits dat amendement wordt aangenomen uiteraard.
Van Tuijl spreekt zijn waardering uit voor het Winterplan van de gemeente. Want ‘we waarschuwen als PvdA al heel lang voor de toenemende armoede. Het is breder dan alleen energiearmoede.’
[13.58] Weg met onkruid
‘Weg met dat onkruid’, roept Tensen van het CDA. Het veranderde maaibeleid levert volgens hem wel mooie bermen op, maar niet overal. ‘De openbare ruimte ziet er regelmatig onverzorgd en rommelig uit’, aldus Tensen. Hij vraagt het college om meer geld vrij te maken om het onderhoudsniveau van het groen aan te pakken. Tensen: Ons bereiken veel klachten over het onderhoud.’
[13.45] CDAÂ
Barend Tensen kondigt voorstel aan over ‘investeren in de wijk’ en de in voorgaande jaren aankondigde bezuinigingen op dat punt terugdraaien.
GemeenteBelangen heeft overigens ook de nodige moties en amendementen ingediend, waaronder eentje voor de Kwakelwei.
[13.40] Geen ‘newsroom’
Zowel KiesKatwijk als GemeenteBelangen voelt weinig voor een ‘Newsroom’ waarvoor twee extra ambtenaren aangetrokken moeten worden die ‘dagelijks social media gaan afstruinen’, zoals Slootweg zegt. KiesKatwijk dient zelfs een amendement in om de 145.000 euro niet aan een ‘newsroom’ te besteden, maar om de ‘nog openstaande bezuinigingsopgave voor de bibliotheek van tafel te halen’, aldus het amdenement.
[13.35] GemeenteBelangen
Rene Slootweg van GemeenteBelangen is nu aan het woord. Hij vraagt onder meer aandacht voor de Kwakelwei en dat het aan de gemeenteraad is om een stadspark van te maken.
En KiesKatwijk heeft verschillende moties en amendementen ingediend.
[13.28] Fusie met Leiden?
Volgens Haasnoot van KiesKatwijk zou Katwijk in de toekomst zelf gedwongen kunnen worden om te fuseren met Leiden?
[13.25] Eerste interruptie
De eerste interruptie is een feit. Dirk Remmelzwaal van de SGP wil weten, waar dat verlies door Valkenhorst dan zit. Haasnoot noemt het ‘schandalig’ dat andere raadsleden daar niet van op de hoogte zijn. Waarop Remmelzwaal verzucht: ‘Ik zal verder niet reageren, want dat heeft toch geen zin. Het hele probleem is, dat u een beeld schetst wat niet klopt’.
[13.20]Â Gat van Valkenhorst
Niet geheel verwonderlijk heeft Jaap Haasnoot van KiesKatwijk het over Valkenhorst. De titel van de Algemene Beschouwingen van KiesKatwijk luidt: ‘Gat van Valkenhorst leidt tot extreme belastingverhoging’. Volgens Haasnoot is hij niet van de complottheorieën, maar er gaat te veel fout in Katwijk.
[13.15–Â Volgorde bekend
De volgorde waarin de fracties hun Algemene Beschouwingen gaan uitspreken wordt bepaald door het lot. Oftewel, de burgemeester haalt briefjes uit een doos. De volgorde is als volgt: KiesKatwijk, GemeenteBelangen, CDA, PvdA, SGP, VVD, DURF, D66 en ChristenUnie.
[13.12]Â Het wordt laat!
De burgemeester kondigt aan dat er 56 moties en amendementen komen. En of de partijen die zo beknopt mogelijk willen toelichten, anders wordt het na twaalven. Vervolgens geeft de burgemeester aan, dat het sowieso heel laat gaat worden vanavond.
[13.10]Â Ambtsgebed
Burgemeester Cornelis Visser heeft het ambtsgebed uitgesproken en heet iedereen welkom. We mogen weer ‘dicht bij elkaar’, aldus de burgemeester.
[13.05]Â Bijna
De Algemene Beschouwingen gaan bijna beginnen. De raadsleden zijn nog druk bezig met handtekeningen verzamelen voor de vele moties en amendementen.