Eindelijk! Na twee zware jaren met Coronabeperkingen mocht het weer. Op zaterdag 10 december 2022 is het traditionele Schafeltennistoernooi gespeeld bij Tafeltennisvereniging Rijnsoever op Sportpark de Krom. Dit toernooi wordt al sinds 2008 in Katwijk gehouden en betreft een combinatie van schaken en tafeltennis. Het toernooi werd na een zware strijd gewonnen door Norbert Harmanus. Hij gaat een jaar lang naar huis met de 63 cm hoge wisselbeker.

Helaas moest het toernooi in verband met Coronabeperkingen worden afgelast in 2020 en 2021. De organisator van tafeltennisvereniging Rijnsoever, Ed Bruinen: “Wij waren bang dat de animo zou zijn afgenomen als je twee jaar achtereen nee moet verkopen. Maar niets was minder waar. Het voelde alsof iedereen iets in te halen heeft. Het toernooi was volledig uitverkocht. Late aanmelders kwamen op de wachtlijst. Dat is jammer voor hen, maar het geeft wel aan dat het schafeltennis nog steeds heel populair is. Het was zaterdag 10 december één groot feest, met deelnemers uit het hele land. Uiteraard krijgt dit toernooi een vervolg in 2023.”

Bij schafeltennis speelt elke deelnemer elke ronden 4 tafeltennisgames en 2 schaakpartijen tegen dezelfde tegenstander. Zowel bij schaken als bij tafeltennis zijn 4 punten te verdienen. Dus alle uitslagen tussen 0-8 en 8-0 komen voor. Degene die het meest allround is in beide sporten heeft de grootste kans om het toernooi te winnen. Uiteraard waren er ook prijzen voor de beste tafeltennisser en de beste schaker.

Het toernooi werd gespeeld volgens het zogenoemde Zwitserse systeem, waarbij de computer elke ronde de deelnemers indeelt op basis van de positie op de ranglijst. Aan het einde van de dag resteert dan de winnaar.

Uiteraard deden er ook leden van tafeltennisvereniging Rijnsoever mee. Organisator Ed Bruinen kwam het hoogste en eindigde op een verdienstelijke negende plaats. Hij deed lange tijd mee in de top van het klassement maar verloor in de laatste ronde volstrekt kansloos met 8-0 van kampioen Harmanus. Harmanus van Tafeltennisvereniging Taverzo uit Zoetermeer won het toernooi voor de eerste keer. De laatste kampioen uit 2019, Midas Ratsma, kwam dit keer niet verder dan de vijfde plaats.

De top 5 luidde uiteindelijk als volgt:

1. Norbert Harmanus 45 punten

2. Jarno Bernat 38 punten

3. Koen Molewijk 36 punten

4. Michel Auwens 35 punten

5. Midas Ratsma 34 punten

De tafeltennissers gaan zich nu richten op de traditionele tafeltennistoernooien rondom Kerstmis met het oliebollentoernooi, de clubkampioenschappen en het plankentoernooi. Bij het plankentoernooi wordt gespeeld met zogenoemde ‘campingbatjes’ (ook wel ‘plankjes’ genoemd) in plaats van echt tafeltennismateriaal. Medio januari 2023 beginnen de reguliere competities weer voor jeugd en senioren. Interesse in de tafeltennisvereniging? Kom gerust eens langs. Mensen die inmiddels uit het arbeidsproces zijn kunnen overdag tafeltennissen. Drie keer per week zijn er zogenoemde overdaggroepen die onder het genot van een bakje koffie een balletje slaan. Kijk voor meer informatie op de website: www.ttvrijnsoever.nl