Dunavie en gemeente Katwijk hebben hun handtekening gezet onder de realisatie- en samenwerkingsovereenkomst voor het hele gebied Hoornes Noordoost. Het plangebied Hoornes noordoost krijgt de komende jaren veel nieuwe huurwoningen. In het eerste deel komen 114 woningen van Dunavie, bestemd voor de sociale en vrijesector huur.

De plek waar volgend jaar gebouwd wordt, heeft jarenlang braak gelegen. ‘Bouwen gaat helaas nooit zo snel als we allemaal willen. Van vergunningen tot wijzigingen in wet- en regelgeving en stijgende bouwkosten, het zijn zaken waar we niet omheen kunnen’, zegt bestuurder Roland Marx van Dunavie. ‘Plannen maken kost tijd. We wilden persé doorpakken voor het totale gebied om niet meer tijd te verliezen. Daar hebben gemeente Katwijk en Dunavie elkaar gevonden. De vraag naar betaalbare woningen is groot, dus hebben we samen goede afspraken gemaakt, zodat we nu snel van start gaan. Zoals wethouder Gerard Mostert zegt: op papier kun je niet wonen.’

Plan voor het hele gebied
De afspraken gaan dus niet alleen over de eerste 114 woningen tussen de Boerslaan en de Suurmondstraat. Ook de straten tot aan de Langeveldstraat en Biltlaan vallen hieronder.

Wethouder Mostert is blij dat het plan verder kijkt dan de eerste fase. ‘In onze gemeente is veel behoefte aan sociale- en vrijesectorhuur en koopwoningen. Ik ben dan ook trots dat we samen met Dunavie overeenstemming hebben tussen 2023 en 2028 meer woningen te bouwen dan er oorspronkelijk gebouwd zijn. Dat we nu echt starten zorgt ervoor dat er in deze woningen halverwege 2025 ook écht huurders kunnen wonen. Elk jaar tot aan 2028 bouwt Dunavie door. Uiteindelijk bouwen ze meer dan 100 woningen extra ten opzichte van wat er nu staat. We maken samen echt snel stappen om minimaal 100 betaalbare woonkansen méér te realiseren.’

Het eerste deel is concreet en definitief. Voor de andere fases zijn de gemeente en Dunavie het eens op stedenbouwkundige hoofdlijnen. ‘Het is mooi dat we een finishlijn hebben gesteld en onderweg kunnen bijsturen en kansen kunnen pakken’, zeggen de partijen.

Foto: PR

Luister hier naar het interview met de heren Bert Veldman, van Dunavie en Michael van Leeuwen, van de gemeente Katwijk, in Katwijk NU op vrijdag 11 november.