Voor de zevende keer worden de Katwijkse Sportverkiezingen georganiseerd. Hierbij worden Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestaties beloond. Voor de titel ‘Sportvrouw van het jaar’ heeft de jury drie vrouwen genomineerd: Joanne Schaap (karate), Lotte van Kruistum (basketbal) en Maaike van der Plas (wielrennen). Tijdens de Avond van de Sport op 27 januari 2023, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnares bekendmaken.

De Sportverkiezingen Katwijk kennen vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte van het jaar ot 3 december konden sporters en/of hun omgeving uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun aanbevelingen voor de nominaties aandragen. Zo kunnen ook de prestaties buiten de spotlights aan het licht komen. Eerder werd al bekendgemaakt wie volgens de jury in aanmerkingen komen voor de titel Sportploeg van het jaar en de Sportbelofte van het jaar. Dit keer worden de laatste drie kandidaten voor Sportvrouw van het jaar gepresenteerd.

Joanne Schaap (Osaka dojo)
De 24-jarige Joanne Schaap traint bij de Osaka dojo in kyokushin karate en kickboksen. Kyokushin karate werkt met een bandensysteem, beginnend bij wit en dat loopt dan via oranje, blauw, geel, groen, bruin en bruin 2 door naar zwart. Als je dit hele traject wil doorlopen, ben je met drie tot vier keer in de week trainen minstens 10 jaar bezig. Joanne, die zeven keer per week traint en ook nog zelf trainingen geeft aan de jeugd en leden met een beperking, is momenteel in het bezit van een blauwe band.

Lotte van Kruistum (Sportiff Grasshoppers)
Lotte van Kruistum (19 jaar) werd op 6-jarige leeftijd lid van basketbalvereniging Sportiff Grasshoppers. Op haar zestiende debuteerde de 1.86 meter lange forward al in het in de eredivisie uitkomende vrouwenteam van Sportiff Grasshoppers. De eerstejaars studente pedagogiek heeft zich in het afgelopen kalenderjaar goed ontwikkeld en is nu een bepalende factor in het vrouwenteam.

Was zij afgelopen seizoen gemiddeld nog goed voor 6.6 punten en 4.2 rebounds per wedstrijd, dit seizoen tekent zij voor gemiddeld 16.8 punten en 10.0 rebounds. Momenteel staat zij vierde op de landelijke topscorerslijst achter de Amerikaanse Toshua Leavitt en de gevestigde speelsters Marlou de Kleijn en Lisanne de Jonge.

Maaike van der Plas (afdeling Wielersport van IJsclub Voorwaarts Katwijk)
Maaike van der Plas (30 jaar) is al enkele jaren een fanatieke eRacer. eRacing is een nieuwe discipline in het wielrennen. Binnenshuis stappen professionele én amateurrenners op hun racefiets, die gekoppeld is met een interactieve fietstrainer en een computer, mobiele telefoon of televisie. Vanuit hun sportplek racen zij door een virtuele wereld van het softwareprogramma Zwift, door gebruik te maken van deze interactieve fietstrainer. Door corona heeft virtueel wielrennen een enorme groei beleefd. De Nederlandse wielerbond KNWU ziet eRacing dan ook als beloftevolle ontwikkeling. Ook op internationaal niveau wordt eRacing steeds groter.

Maaike, die lid is van de afdeling Wielersport van de IJsclub Voorwaarts Katwijk, doet inmiddels met het Nederlands team mee aan internationale wedstrijden. De Katwijkse neuroloog in opleiding sleept vooral punten binnen via haar sterke tussensprints. Bij het Nederlands Kampioenschap begin december eindigde Maaike als derde. Als amateur moest ze alleen de professionals Loes Adegeest en Eva van Agt voor laten gaan.

Avond van de Sport
De winnaars van de Sportverkiezingen worden op 27 januari 2023 tijdens de Avond van de Sport bekendgemaakt. Alle sportverenigingen van de gemeente Katwijk zijn na aanmelding welkom om tijdens deze bijzondere avond in het sponsorhome van v.v. Quick Boys aanwezig te zijn.