Jonge mannen en vrouwen van 19 tot 27 jaar kunnen zich vanaf 6 februari door Hecht GGD Hollands Midden kosteloos laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). De GGD opent hiervoor binnenkort diverse HPV-vaccinatielocaties verspreid over de regio. HPV is zeer besmettelijk en kan kanker veroorzaken in onder meer de mond- en keelholte, penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals. Een HPV-vaccinatie beschermt tegen deze zes soorten kanker. Alleen in 2023 is HPV-vaccinatie gratis voor deze leeftijdsgroep. Na dit jaar zijn de kosten voor eigen rekening.

In januari en februari 2023 nodigt het RIVM iedereen uit die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 is geboren en nog niet of niet volledig is gevaccineerd tegen HPV. Tieners krijgen de HPV-vaccinatie al als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma kosteloos aangeboden. Wie voor 1996 is geboren, kan zich via de huisarts of GGD op eigen kosten laten vaccineren tegen HPV.

Besmettelijk

Iemand die het HPV-virus heeft, merkt er meestal niets van. Het virus is wel heel besmettelijk: 8 op de 10 mensen raken 1 of meer keren in hun leven besmet met HPV. Zowel mannen als vrouwen kunnen het krijgen. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid of mond tijdens seksueel contact. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar zelf op. Als dat niet gebeurt, kan op latere leeftijd kanker ontstaan. Vaccinatie maakt de kans op kanker door HPV veel kleiner. Vaccineren is ook zinvol voor wie al seksueel actief is. De vaccinatie beschermt tegen toekomstige besmettingen.

Plan afspraak (ruim) voor de zomer

Via www.hpvafspraak.nl of 0800-1608 kunnen jongvolwassenen een afspraak inplannen. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig, met een half jaar ertussen. Daarom is het belangrijk om de eerste prik (ruim) voor de zomer te plannen. Alleen dan kunnen in 2023 nog beide benodigde prikken kosteloos worden gehaald.

HPV-vaccinatielocaties in Hollands Midden

Hecht GGD Hollands Midden opent binnenkort HPV-priklocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Noordwijk, Nieuwerkerk aan den IJssel, Roelofarendsveen en Schoonhoven waar jongvolwassenen zich kunnen laten vaccineren. Dit kan alleen op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.ggdhm.nl/hpv-jongvolwassenen.

Landelijke campagne

Uit onderzoek blijkt dat jongvolwassenen weinig weten over de mogelijke gevolgen van het HPV-virus en de vaccinatie. Woensdag 11 januari is het RIVM daarom een landelijke campagne gestart met de slogan: Met 1 vaccin beschermd tegen 6 soorten kanker. Jongeren krijgen de oproep zich goed te informeren over HPV en de vaccinatie. Ze kunnen hierbij onder andere gebruik maken van de online HPV Keuzehulp.

RTV Katwijk App
Heb jij de RTV Katwijk App al? Download ‘m gratis voor iOS of Android

Vorig artikelRutgersschool, Brugghenschool en Oranjeschool winnaars schoolvoetbal
Volgend artikel[Podcast] Rijnsburgse eindigt in top 10 beste trouwfotografen van de Benelux