Volgens het UWV zijn er in september 0,3 minder WW-uitkeringen verstrekt in Holland-Rijnland. In Holland Rijnland hebben 4204 mensen een WW-uitkering en in Katwijk zijn er momenteel 349 mensen met een WW-uitkering.

Door: Peter Onderwater

Daling WW-uitkeringen
In vergelijking met vorig jaar is er dus sprake van een daling van 28,1%. Voor deze maand dus een daling van 0,3% en dat staat gelijk aan 13 WW-uitkeringen. Vooral de uitkeringen aan administratief personeel en vakspecialisten bedrijfsbeheer & administratie namen in september af. In september zijn er 4.204 WW-uitkeringen in Holland Rijnland geregistreerd.

Bron: UWV

Krapte in ‘klimaatbanen
Ondanks het aantal van 4.204 WW-uitkeringen, gingen slechts 105 WW-uitkeringen per eind september 2022 in Holland Rijnland naar werkzoekenden met een relevant beroep voor een duurzamer energiesysteem.
In heel Nederland is de arbeidsmarkt voor klimaatbanen ‘zeer krap’. Anders gezegd, werkgevers hebben veel moeite om personeel te vinden voor deze sector. Deze krapte heeft gevolgen voor:
– plaatsen en aansluiten van zonnepanelen op huizen en gebouwen of in zonneparken;
– bouwen en aansluiten van windmolens op land en zee;
– verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet;
– plaatsen van slimme laadpalen en inzetten op slimme gebouwen.

‘Een van de gevolgen van deze tekorten kan zijn dat we niet aan onze klimaatdoelstellingen kunnen voldoen’ en, zoals Jan Wassenaar, senior adviseur UWV, zegt in een interview met Katwijk NU: ‘ook onze economische situatie speelt natuurlijk mee; bedrijven die misschien toch weer weggaan naar landen waar wel voldoende aanbod is’.

‘De krapte blijft voorlopig de komende twee jaar nog wel bestaan’, aldus Jan Wassenaar.

Luister hier naar het interview met de heer Jan Wassenaar, senior adviseur UWV, in Katwijk NU op vrijdag 21 oktober.