De traditionele Oranjetaptoe op het Andreasplein werden op Koningsdag nog eens extra feestelijk voor de Marchingband van de Chr. Muziekvereniging DVS Katwijk. Tijdens de taptoe werden de muzikanten en hun dirigent Rob Balfoort verrast met de uitreiking van het speciale Suddler Shield door de Amerikaanse John Paul Sousa-foundation, vernoemd naar de wereldberoemde Amerikaanse dirigent.

De Suddler Shield Award is één van de allerhoogste internationale onderscheidingen in de wereld van de mars- en showorkesten. Over het jaar 2022 werd hij toegekend tijdens de Midwest Band & Orchestra Conference in Chicago in de Verenigde Staten. DVS dankt de award aan haar prestatie tijdens het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Tijdens dit concours werd de Marchingband WMC Wereldkampioen op het onderdeel mars en WMC vice-Wereldkampioen op het onderdeel show.

De spectaculaire en innovatieve mars van DVS werd door de jury hoog gewaardeerd en dit is één van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de onderscheiding. De andere voorwaarde is dat er een langdurige en kwalitatieve goede verhouding moet zijn tussen het orkest en haar dirigent. Bij DVS is Rob Balfoort al bijna 40 jaar de vaste dirigent en verantwoordelijk voor de overbekende sound van de Marchingband van DVS. Rond kerstmis 2022 kwam dan ook het geweldige bericht dat zowel DVS als Rob Balfoort de Suddler Shield Award 2022 in ontvangst mochten nemen. De award wordt al 33 jaar lang uitgereikt. Tot nu toe werd de award uitgereikt aan 91 marchingbands, waarvan slechts 14 buiten de Verenigde Staten.

Tijdens de Oranjetaptoe kwam de vertegenwoordiger van de John Paul Sousa-foundation in Nederland, de heer Paul Doop, als verrassing het Suddler Shield langsbrengen. Deze werd door Burgemeester Visser van Katwijk daarna uitgereikt aan voorzitter Arie van Duijn van DVS. Alle muzikanten van de Marchingband krijgen een eigen certificaat. De heer Doop reikte daarop symbolisch de eerste certificaten uit aan tambour-maitre Patrick Boezaard en de twee langst spelende muzikanten, Cor van Dijk en Hans Onderwater.

Luister hier naar het interview met Rob Balfoort, dirigent (Het interview start op 4.30 min)