Het was een dag met een lach en een traan
Niet alleen voor juf Annelies van Bommel, die vandaag feestelijk met pensioen ging. Maar ook voor de ouders, kinderen en leerkracht van de Otto Baron was het een dag met gemengde gevoelens. De basisschool, midden in de Molenwijk gelegen, heeft vandaag voorgoed het hek van de school gesloten.

De dag begon feestelijk
Juf Annelies van Bommel, ruim 40 jaar werkzaam in het onderwijs, had vandaag haar laatste werkdag. Terwijl alle kinderen op de kade stonden te zingen, kwamen juf Annelies en haar man Dick aanvaren in een vrolijk versierde boot. Nadat zij voet aan wal hadden gezet, mochten zij plaatsnemen op de duo-fiets. In een vrolijke optocht liepen alle kinderen achter de fiets aan. Op school werd de juf –die werkzaam is als Intern Begeleider- toegezongen met een prachtig lied. Ook was er een feestelijk programma voor haar. Aan het eind van de ochtend was er een high-tea op het schoolplein. Er stond een heel buffet van zelfgemaakte lekkernijen klaar. Alle kinderen mochten, nadat juf Annelies als eerst was geweest, hun bordje vullen met lekkere hapjes.

Om kwart over twaalf verzamelden iedereen zich bij het hek van de school. Het was een drukte van belang. Niet alleen de kinderen van school en de leerkrachten, maar ook ouders en belangstellende uit de wijk waren aanwezig om met elkaar een bijzondere periode af te sluiten. De school is niet alleen een centraal gelegen gebouw, het was zeker ook het middelpunt van de samenleving. Een plek waar kinderen zich veilig voelden en ouders gemakkelijk binnen liepen. Een plek van verbinding in de Molenwijk.

Na een heel vrolijke dag, waren er ook zeker tranen.
Tranen van mooie herinneringen maar ook van verdriet.
Met zakdoekjes voor wie het niet droog hield, werd er een toepasselijk lied gezongen.
Dit is de laatste keer,
Ik zwaai gedag het doet zo’n zeer
En straks draai ik de sleutel om
‘k Wist niet dat ik het missen kon.
En dan, staan wij samen op dit plein
Dat doet best een beetje pijn
Ik zeg gedag
Met een traan en met lach.

Aan alles komt een eind
En niet alleen aan de carrière van juf Annelies, die mag gaan genieten van haar welverdiende pensioen, maar ook aan het bestaan van basisschool de Otto Baron. De kinderen hebben nu zomervakantie. De verhuizers trekken de school leeg. En na de vakantie wacht een nieuwe start op de Duinroos.
Otto Baron

foto’s: Kees Pols