De sierteelt wordt hard geraakt door de torenhoge energieprijzen en luidt daarom de noodklok. De sector wil dat de overheid gaat ingrijpen om onherstelbare schade te voorkomen.

‘De harde realiteit is dat, zoals de zaken er nu voor staan, het kabinet geen ruimte ziet, om bedrijven tegemoet te komen.’ De energiecrisis begint zijn tol te eisen in de sector. Het aantal kwekers dat nu al aangegeven heeft te stoppen, is veel groter dan voorheen. Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal kwekers besloten aankomende winter tijdelijk te stoppen. Ook zijn er berichten van bedrijven die noodgedwongen zelf hun faillissement aanvragen. De situatie blijkt veel ernstiger dan tijdens de coronacrisis die de sierteelt ook hard raakte. Daarbij komt dat veel kwekers overwegen om hun energiecontract te verkopen, omdat dat financieel aantrekkelijk is en de toekomst als kweker zeer onzeker is.

De sierteelt dreigt volgens de sector dus onherstelbare schade op te lopen. De hoge en onvoorspelbare energieprijs werkt verlammend, omdat ondernemers niet weten waar ze aan toe zijn.

Energietransitie
De sector heeft zich gecommitteerd aan de energietransitie. Kwekers zijn bereid daarin te investeren. Maar dat heeft alleen zin als de sector nog kan bestaan in Nederland en kwekers deze energiecrisis overleven. Dat vereist een voorspelbaar ondernemersklimaat zodat tuinders hun keuzes kunnen maken. De enige die dat kan realiseren is de overheid met een voorspelbare gasprijs, goede regelingen en subsidies om energietransitie op de tuin mogelijk te maken.

Noodklok
Om de lobby richting overheid kracht bij te zetten heeft Royal FloraHolland recent met Glastuinbouw Nederland afgesproken om de lobbycoalitie te verbreden, met daarin ook een actievere rol voor handelsbedrijven en andere spelers in de keten.

Reclame