Rijkswaterstaat is klaar met de strandsuppletie in Katwijk aan Zee. Tussen september en maart is het strand tussen paal 89 en het uitwateringskanaal met 600.000 kubieke meter zand aangevuld. Dit toegevoegde zand verstevigt de kust en voedt de komende jaren de duinen. Daarmee blijven Katwijk aan Zee en de omgeving goed beschermd tegen de zee.

In etappes
In twee fasen heeft aannemer Gebr. van der Lee extra zand aangebracht. Begin dit jaar is met een tweede zinkerleiding en een extra en groter schip de eindsprint ingezet. Dankzij het extra zand is het strand breder en hoger geworden; mooi in vorm voor het komende strandseizoen.

‘Het is mooi dat de werkzaamheden zijn afgerond en het strand weer volledig toegankelijk is voor alle strandgebruikers’ geeft wethouder Jacco Knape aan. ‘Ons strand is natuurlijk wel één van de visitekaartjes van onze gemeente. Dat het strand nu breder en hoger is geworden zorgt ervoor dat we de komende jaren weer met veel plezier kunnen genieten van het strand. Terwijl onze kustlijn veilig blijft!’

Noodzaak kustonderhoud
Rijkswaterstaat versterkt de Nederlandse kust met zand. Jaarlijks vult Rijkswaterstaat de Nederlandse kust aan met gemiddeld 10 miljoen kubieke meter zand. In 2019 is bij Katwijk ook een strandsuppletie (400.000 m3) uitgevoerd. Eind maart vaart aannemer Gebr. Van der Lee door naar Callantsoog, om de kust daar te versterken met 800.000 m3 zand.

Foto: Soms neemt een storm een flink stuk strand mee, zoals eind januari vorig jaar met storm Corrie.