De Tweede Kamer heeft dinsdag 12 oktober jl. met ruime meerderheid een motie aangenomen over circulaire bouwstoffen. In deze motie wordt de regering opgeroepen onderzoek te doen naar de veiligheid, certificering en toepassing van circulaire bouwstoffen. Ook wordt de regering gevraagd te overwegen om normen op te stellen die lokale overheden de mogelijkheid geven om toezicht te kunnen houden. De motie was ingediend door de SP, naar aanleiding van de Beaumix-problematiek in Katwijk.

Wethouder Rien Nachtegaal is blij met de aangenomen motie: ‘Dit is heel goed nieuws. Met het aannemen van deze motie erkent de Kamer dat de situatie zoals deze in Katwijk is, onwenselijk is. Dit betekent voor de korte termijn geen verandering in Katwijk, maar op deze manier dragen we wel bij aan een verbetering van de regelgeving voor de toekomst. Het is een mooie eerste stap, we houden het vervolg uiteraard nauwlettend in de gaten.’

In Katwijk, en later ook in Zeeland, werden onder andere verbrande batterijen en plastic aangetroffen in Beaumix, een – op papier – circulaire grondstof die in Katwijk wordt gebruikt voor de aanleg van de vernieuwde N206. De partij Beaumix voldoet volgens de bestaande wet- en regelgeving ondanks de aanwezige batterijen aan de gestelde normen. De gemeente Katwijk heeft hierom de Tweede Kamer en de staatssecretaris herhaaldelijk opgeroepen de wet te wijzigen.

Comments

comments

DELEN