Net als in een aantal andere gemeenten start de gemeente Katwijk met het Jeugd Perspectief Fonds (JPF). Steeds meer jongeren krijgen te maken met problematische schulden. En deze schulden hebben grote invloed op het welzijn van de jongeren (18 tot 27 jaar): depressies, zorgen of dakloosheid zijn situaties waarmee ze te maken kunnen krijgen.

Sommige jongeren zijn zelf in staat om uit die spiraal te komen, maar een aantal hebben hulp nodig. Hulp die de gemeente hen wil bieden. En die hulp is niet alleen goed voor de jongeren zelf, ook de gemeente heeft hier baat bij. Want al zijn er aan dit project kosten verbonden, wanneer je niets doet, kost het de maatschappij ook geld.

De jongeren krijgen voor een periode van 2 jaar een intensieve begeleiding. Allereerst neemt de gemeente de schulden over, wat een stressfactor minder oplevert. Daartegenover staat dat van de jongeren een maatschappelijk inzet wordt verwacht, zoals stages, werk zoeken en een toekomstperspectief ontwikkelen.

Volgens wethouder Gerard Mostert hebben veel jongeren in andere gemeenten dit project succesvol afgerond. Wethouder Gerard Mostert: ‘Maar de jongeren moeten het ook wel willen om aan de problemen te werken. Maar je krijgt dan wel goede hulp en je bent van je schulden af.’

Beeld: RTV Katwijk

[5:34 min]