Langs de N206 bij Valkenhorst en de Duinvallei wordt de komende jaren een vrijliggende busbaan aangelegd. Het plan, het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) genoemd, ligt de komende weken ter inzage.

Door Marc Wonnink

Het is meer dan alleen een busbaan. De provincie is ook al jaren bezig. Zo is de fietstunnel onder de Zeeweg onderdeel van het project. Diverse R-net haltes zijn al aangelegd, nu is het sluitstuk aan de beurt.

Naast de busbaan hoort er nog meer bij: het Broekwegviaduct over de N206, een parkzone, geluidsschermen bij Tranendal, fietstunnel onder de N206 en een archeologisch monument.

De busbaan is een harde voorwaarde voor de bouw van woningen voor Valkenhorst. Er moet duidelijk zijn dat er in de nieuwe wijk goed openbaar vervoer is. Dat moet geregeld zijn voordat de eerste bewoners er komen te wonen.

‘Het helpt als je los van het autoverkeer kan rijden. Katwijk heeft geen NS-station. Iedereen die iets in Leiden wil doen, of andersom, kan met de bus en is hopelijk straks sneller als met de auto,’ zegt projectleider Rogier Gerritzen van de provincie Zuid-Holland.

Werk met werk
Om overlast te beperken probeert de provincie werkzaamheden te combineren. Zo gaat de aannemer nu bezig met de verbreding van de N206, ook alvast wat voorwerk voor de busbaan doen. Dit zorgt voor minder overlast voor de omgeving.

De provincie heeft uitgebreid met de omgeving gesproken en doet dat nog steeds. Zo is er op 22 november in het gemeentehuis een informatieavond. Maar iedereen tevreden stellen, gaat niet lukken. ‘Dat hopen we wel, maar er zullen altijd mensen zijn die een beeld hebben of denken dat het anders kan.’

2025
De procedure om het PIP vast te stellen gaat nu van start. Wanneer is de vrijliggende busbaan dan af?

‘Volgens de planning eind 2024/begin 2025, dat is best ambitieus. We hebben goede plannen, ze zijn uitvoerbaar, maar we houden rekening met begin 2025,’ zegt Gerritzen.

Vorig artikel[Podcast] Online fraude event Rabobank: Houd je geld veilig, herken fraude
Volgend artikelDit in Katwijk NU op donderdag 10 november