Minister Hugo de Jonge gaat kijken of er in de volgende fases op de woningbouwlocatie Valkenhorst het mogelijk is om meer betaalbare woningen te bouwen. 

Dat liet de minister weten na het werkbezoek vanmorgen. In fase 1, langs de N206 komt een fors deel betaalbare woningen. Voor fase 2 en 3 is dat aandeel fors kleiner. Een doorn in het oog van Katwijk, én alle woningzoekenden.

De minister bestrijdt dat het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) geld wil verdienen aan de verkoop van de grond van het voormalige vliegkamp. Maar, het gebied met rode cijfers verkopen kan volgens de minister ook niet. Het Rijk betaalt via andere potjes wel mee aan onder meer infrastructuur. Het RVB en de gemeente kijken naar een andere verdeling van woningen. Daarmee is het volgens de minister mogelijk om meer betaalbare woningen te bouwen. Voor wethouder Gerard Mostert een lichtpuntje. ‘Een goed en vruchtbaar werkbezoek’, sprak de wethouder na afloop.

Die strijd is al lang aan de gang. De afgelopen vier jaar probeert Katwijk op alle mogelijke manieren extra sociale huurwoningen en betaalbare huur- en koopwoningen te realiseren. De gemeente kan dit niet zelf beslissen. Dat er geen harde toezegging van de minister komt, is volgens de wethouder op dit moment niet erg. ‘Het is al een heel stuk meer dan ”nee het kan niet.”’ Ook wordt gekeken naar tijdelijke woningbouw.

Bij het werkbezoek werd ook duidelijk dat alle partijen voornemens zijn de locatie beschikbaar te stellen voor tijdelijke woningbouw. Ook daar is een groot tekort aan in de regio.

Vorig artikelDURF stelt vragen over de gevolgen van stijgen energienota voor inwoners & sportclubs- en verenigingen
Volgend artikelWassenaar stapt naar de rechter om Valkenhorst