[Video] Vurige strijd tijdens de halve finale brandweerwedstrijden in Katwijk

Zaterdag was het pand van Guijt Zand- en Grondhandel het decor van de halve finale van de landelijke brandweerwedstrijden. Diverse ploegen uit heel het land, van Noord-Holland tot Limburg, deden mee voor een plek in de felbegeerde finale.

Door: Jonah van den Oever.

Elk jaar organiseert het ABWC (Algemeen Brandweer Wedstrijden Comité) brandweerwedstrijden in heel het land. Dit keer was het de beurt aan Katwijk. Samen met het ABWC heeft Brandweer Katwijk het scenario uitgewerkt waar de negen deelnemende ploegen op moesten anticiperen. Vooraf wisten al de negen ploegen niets van het scenario, ze gingen dus blind en op basis van hun eigen kennis het scenario in.

Scenario
Voor het scenario werd iedere ploeg gebeld omdat er een shovel aan het roken was bij Zand- en Grondhandel Guijt. Daar is niet zoveel mee aan de hand, maar terwijl ze richting de rokende shovel gaan, komen ze de politie tegen. Zij zijn op zoek naar een vluchtauto, en heel toevallig komen politie en brandweer die vluchtauto tegen. De vluchtauto kan geen kant op, rijdt de hal van Zand-en Groothandel Guijt binnen en rijdt daar een steiger omver. Hierdoor vallen er twee slachtoffers, waarvan er een onder het zand belandt.

Beoordeling
Aan de ploegen is het de voornaamste taak om de slachtoffers in veiligheid te brengen in samenwerking met het ambulance-team. Daarnaast wordt er gelet door de jury op details in veiligheid, of ze bijvoorbeeld goed genoeg letten op het onderstoppen van materialen. Ook moeten de ploegen goed letten op andere details, zoals bijvoorbeeld in dit scenario de lachgascilinders in de vluchtauto. Hoe beter op bovenstaande punten wordt geanticipeerd, hoe meer punten de ploegen verdienen.

Aanpak
Iedere ploeg pakt het scenario op een andere manier aan, maar het resultaat is hetzelfde. Volgens Kees de Jong van Brandweer Katwijk maakt mede dit de wedstrijden leuk: ‘Tijdens de wedstrijden kunnen we veel leren van elkaars aanpak, het is als het ware een extra momentje van vakbekwaamheid.’

Vrijwilligers gezocht
Brandweer Katwijk zoekt nog vrijwilligers. Op de social media kanalen van Brandweer Katwijk kunt u een formulier vinden waarmee u zich kunt inschrijven. Daarnaast vindt er in september een informatieavond plaats, meer informatie hierover volgt nog via de website en social media kanalen van Brandweer Katwijk.