[Video] Zes Meerburgprijzen uitgereikt

De Verhalenvangers, het DunaAtelier, Nimisa Publishing House, Vrienden van het Rijnpark, Gerard Bol en het Spinozahuis. Dat zijn de gelukkige winnaars van de Meerburgprijzen die afgelopen maandagavond werden uitgereikt in de raadzaal van het gemeentehuis. Zoals vanouds, maar toch net iets anders.

Een ‘hybride bijeenkomst’ noemde bestuursvoorzitter Marjolein Meerburg van de D.F.E. Meerburgprijzen het. Niet alleen fysieke uitreikingen, maar ook via filmpjes. Dat vloeide voort uit de bijeenkomst vorig jaar toen vanwege corona alles anders moest.

Meerburg reikte de prijzen uit, onder toeziend oog van medebestuursleden Luc Ouwehand, Willem van den Eijkel, Cornelis Visser en Hans Oudwater.

Verhalenvangers
De prijsuitreiking startte vervolgens met een prijs van 1.250 euro voor de Verhalenvangers, een groep mensen, die oude verhalen over de Rijnsburgse middenstand en bedrijfsleven opnemen of filmen. Ze kregen de prijs om de ondertiteling van zo’n 5 verhalen te verzorgen.

Het Duna Atelier ontving enkele jaren geleden een prijs voor een geluidsinstallatie. Dit jaar ontvingen ze via een filmpje een aanvullende prijs van 750 euro om microfoons en andere toebehoren voor de installatie toe te voegen zodat de lezingen en concerten die ze houden van betere kwaliteit zijn.

Een coöperatieve uitgeverij, Nimisa Publishing House genaamd, die door acht auteurs wordt gerund, wil belangeloos een bundel uitbrengen met legenden uit de kust, gericht op Katwijk, Noordwijk en Wassenaar. Ze kregen daarvoor een cheque van 1.000 euro.

Informatieborden
De stichting Vrienden van het Rijnpark wil de rijke geschiedenis van het Heerenschoolbos zichtbaar maken op informatieborden. Daarvoor ontvingen zij 1.500 euro. Ook dat gebeurde via een filmpje. Gerard Bol wil een boek uitgeven met de verhalen van Katwijkse tuinders. Een initiatief dat Willem van Duijn in 2001 is gestart. Er werd een Meerburgprijs van 1.500 euro toegekend.

Via nog een filmpje werd Het Spinozahuis verblijd met een prijs van 1.500 euro voor de verplaatsing van het borstbeeld van Spinoza en de inrichting van de tuin. Dat is nodig voor de geplande uitbreiding om de vele bezoekers uit binnen- en buitenland te kunnen ontvangen. 

Afscheid
Aan het eind van de bijeenkomst werd nog iemand in het zonnetje gezet. ‘Ons eigen bestuurslid Luc Ouwehand’, gaf Meerburg aan. De 80 jaar jonge Ouwehand stapt uit het stichtingsbestuur. Hij wil het stokje overdragen aan een jonger iemand. Meerburg roemde zijn inzet bij de Stichting Herinneringsfonds sinds 2003.

‘Hij heeft in zijn jonge jaren en in zijn professionele leven geregeld te maken gehad met Dirk Meerburg, de oprichter van onze stichting’, vertelde Marjolein Meerburg, de kleindochter van de oprichter. 

‘Luc was ook de penningmeester van de stichting en heeft er voor gezorgd dat de prijswinnaars ook daadwerkelijk het juiste bedrag op hun rekening kregen.’

Stichting Herinneringsfonds reikt sinds 1990 jaarlijks D.F.E. Meerburgprijzen uit aan personen of instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt ten behoeve van culturele-, industriële- of handelsactiviteiten. Sinds de oprichting is bijna 250.000 euro aan prijzen uitgereikt. 

Voor de 34ste uitreiking van maandag ontving de Stichting 14 aanvragen. Dat mogen er volgend jaar best wel meer worden, aldus Marjolein Meerburg. 

‘Voor volgend jaar roepen we iedereen, maar vooral ook de jongeren, op om een aanvraag in te dienen voor een initiatief waarbij de Katwijkse cultuur of handel een belangrijke plek heeft. Dat mag u best breed opvatten.’