Het Katwijks Museum organiseerde samen met Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk een museumrondleiding speciaal ingericht voor slechthorende en -ziende. Die vond afgelopen maandag plaats. Maar ook donderdag kunnen deze mensen meegenieten van een zintuigenrondleiding over de geschiedenis van Katwijk.

Door Gwen Ouwehand

In het kader van de week van de toegankelijkheid wilde het Platform iets organiseren voor mensen met een zintuigelijke beperking.

Omdat het museum al veel mogelijk maakt voor mensen met een lichamelijke beperking, heeft het platform ze gevraagd of ze dit ook willen proberen voor mensen met een zintuigelijke beperking. Die kans greep het museum met beide handen aan.

Zintuigenrondleiding
‘We gaan het hele museum door, en op sommige punten doen we dingen die te maken hebben met zintuigen’, vertelt Wil Zuijderduijn van het Katwijks Museum. Tijdens het brainstormen over wat er met zintuigen te beschrijven is, kwamen ze op steeds meer manieren. Dus het programma is goed gevuld.

Wat ze vooral wil bereiken met het inschakelen van andere zintuigen is het oproepen van herinneringen. Want ook bij geuren en smaken kunnen er herinneringen naar boven komen en kunnen de mensen dat met de groep delen. ‘Daar wil ik dan ook op inspelen. Dat maakt de rondleiding leuk’, aldus Zuijderduijn.

Dankbaar
Marijke van Duijn is secretaris van het Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk. Ze vertelt dat ze twee maanden geleden met het voorstel van een zintuigenrondleiding naar het museum zijn toegegaan. Ze waren allemaal erg enthousiast over dit idee. ‘Het is ontzettend fijn dat het museum deze unieke rondleiding aanbiedt’, geeft Van Duijn aan.

Elvira de Schot is blind en heeft geholpen met het in elkaar zetten van de rondleiding. ‘Op een ochtend zijn we bij elkaar gekomen. Toen hebben we dingen bedacht en suggesties gedaan’, legt ze uit.

Tijdens de rondleiding doet iedereen interactief mee met het ruiken, luisteren, proeven en voelen van verschillende dingen en iedereen komt zoals gehoopt met zijn of haar eigen verhalen en herinneringen.

Het platform noemt de eerste rondleiding dan ook een groot succes en kijken uit naar de tweede op donderdagmiddag om 14.00 uur.

Luister hier naar de reportage van Gwen Ouwehand, uitgezonden in Katwijk NU op dinsdag 4 oktober.