Vrachtverkeer van het gebied Zijlhoek/De Woerd moet noodgedwongen de komende dagen langs woonwijk ’t Duyfrak rijden. De aansluiting van het gebied op de aansluiting Valkenburg-Oost van de Tjalmaweg mag nog niet open door stikstofregels. Dat laat wethouder Gerard Mostert vrijdagmiddag weten. Door aangescherpte regels moeten de stikstofeffecten gecompenseerd worden. Het stikstofeffect van deze nieuwe route is inmiddels in beeld en er is een oplossing gevonden om dit te compenseren.

Door Marc Wonnink.

Op dit moment rijdt zwaar vrachtverkeer van het gebied Zijlhoek/De Woerd direct de Voorschoterweg op en dan de N206. Die aansluiting verdwijnt. De gemeente had de hoop aanstaande maandag vrachtverkeer via de randweg van het voormalige vliegkamp te sturen, maar dat lukt niet. Verkeer moet nu noodgedwongen via de Voorschoterweg Valkenburg in. Bij de rotonde Torenvlietslaan rijden vrachtwagens dan de N206 op.

Maximaal tien dagen

Hoewel het een beperkt stukje langs een woonwijk is, baalt het college er wel stevig van. ‘Dit is niet wat wij willen,’ zegt wethouder Mostert. Hij verwacht dat de aansluiting Valkenburg-Oost over maximaal tien dagen open kan.

‘Tot die tijd nemen we maatregelen. Zo wordt de Voorschoterweg tijdelijk een voorrangsweg en zetten we verkeersregelaars in.’ Verder houdt de gemeente de situatie scherp in de gaten of het verkeersveilig blijft. Om het verkeer in goede banen te leiden, worden verkeersregelaars ingezet bij de rotonde Voorschoterweg-Torenvlietslaan-Duyfraklaan in Valkenburg en bij de rotonde Ommedijkseweg-Haagse Schouwweg in Leiden. Zo kunnen schoolgaande kinderen veilig van en naar school. Per etmaal rijden ongeveer 50 vrachtwagens het gebied in- en uit.

Bewoners zijn vrijdagmiddag middels een brief op de hoogte gesteld. de gemeente hoopt snel aan de benodigde stikstofregels te voldoen. ‘Iedereen is in de meewerkstand. We werken samen met de provincie en het Rijksvastgoedbedrijf. Maar de regelgeving is lastig.’

Wethouder Mostert kon in het gesprek met de pers overigens niet helemaal objectief blijven over het stikstofbeleid in Nederland. ‘Ik ben voor natuur. Maar, waar gaat het over? Het gaat om een andere route, niet om meer verkeer. We zijn het doel voorbij aan het gaan. We zetten onszelf op slot.’


De tijdelijke ontsluiting voor vrachtverkeer vanaf de Zijlhoek. – Gemeente Katwijk