Vandaag is het Wereld niet roken dag. Een dag waarop de wereldwijde gemeenschap zich richt op de gevaren van roken en het belang van rookvrije omgevingen. Bij Hecht GGD Hollands Midden en de gemeenten van Hollands Midden ligt de nadruk op het creëren van een rookvrije generatie waarin kinderen kunnen opgroeien zonder blootstelling aan tabaksrook.

Nationaal Preventieakkoord
In Nederland heeft de overheid in 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten, onder andere om roken te ontmoedigen en daarmee de gezondheid van de bevolking te bevorderen. Een van de belangrijkste doelen van dit akkoord is het creëren van een rookvrije generatie. Inmiddels zijn in de regio Hollands Midden alle schoolpleinen en op één na alle kinderboerderijen rookvrij en wordt de verkoop van tabak in supermarkten in 2024 gestopt. Veel sportclubs, scoutingverenigingen en andere sportomgevingen zijn al rookvrij geworden. Maar er is nog veel werk te doen om een rookvrije generatie te realiseren.

Laat kinderen rookvrij opgroeien

Sport en speeltuinen rookvrij
De wethouders in de regio Hollands Midden steunen de strijd voor een rookvrij Hollands Midden. Hun boodschap: laten we kinderen een rookvrije omgeving bieden, zodat de kans kleiner wordt dat ze later gaan roken. We willen dat kinderen, geboren na 2022 niet meer gaan roken. Zo hebben we een rookvrije generatie in 2040. De gemeenten streven hiermee naar het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord: in 2025 zijn alle sportverenigingen, maar ook speeltuinverenigingen, de scouting, kinderboerderijen, zwembaden en attractieparken rookvrij.

Bron: Hecht GGD Hollands Midden