Joël Bleichrodt (26) uit Oegstgeest was 22 maart de 10.000ste jongvolwassene die bij Hecht GGD Hollands Midden een HPV-prik kreeg. Joël: “Ik heb niet getwijfeld over de HPV-prik. Het was er alleen nog niet eerder van gekomen.” Het HPV-vaccin beschermt tegen zes soorten kanker, waaronder kanker aan de keel- en mondholte, anus, penis en baarmoederhals.

Op 6 februari startte Hecht GGD Hollands Midden met het vaccineren van jongvolwassenen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Deze groep kan alleen dit jaar de HPV-vaccinatie kosteloos halen. Uitgenodigd zijn jonge mannen die nog niet eerder een uitnodiging kregen en jonge vrouwen die na een eerdere uitnodiging nog niet (volledig) zijn gevaccineerd.

Goede opkomst
Margreet Bekedam, coördinator vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden: “De opkomst onder jongvolwassenen is iets hoger dan we op dit punt in de campagne hadden verwacht, dus dat is goed nieuws. De campagne loopt heel 2023, maar belangrijk is wel om te weten dat voor een optimale bescherming twee prikken nodig zijn met een halfjaar of langer ertussen. Om beide prikken dit jaar gratis te kunnen krijgen, moet je dus voor 1 juli de eerste hebben gehaald. We hopen dan ook dat alle jongvolwassenen die de HPV-vaccinatie willen maar deze nog niet hebben gehaald, de komende drie maanden langskomen voor hun eerste prik.” Margreet Bekedam verwacht dat die groep nog best groot is: “Uit onderzoek blijkt een vaccinatiebereidheid van bijna 60%, maar we realiseren ons ook dat bereidheid niet hetzelfde is als opkomst.”

HPV-priklocaties jongvolwassenen
Hecht GGD Hollands Midden heeft HPV-priklocaties voor jongvolwassenen in Alphen aan den Rijn, Gouda, Katwijk, Leiden, Lisse, Nieuwerkerk aan den IJssel, Noordwijk, Roelofarendsveen en Schoonhoven. Tijdens het maken van de online afspraak kunnen jongvolwassenen zelf een locatie kiezen, zie www.hpvafspraak.nl. Wie nog twijfelt over de HPV-vaccinatie kan terecht op www.hpvkeuzehulp.nl.

Joël Bleichroth (26) uit Oegstgeest was de 10.000ste jongvolwassene die zich bij Hecht GGD Hollands Midden liet vaccineren tegen HPV. Om deze mijlpaal te vieren ontving hij op de HPV-priklocatie in Het Gebouw in Leiden-Noord bioscoopkaartjes uit handen van locatiecoördinator Kyra Jager (rechts).