Het laatste weekend van mei was in het Engelse Liverpool van alles te doen omdat het 80 jaar geleden is dat de Battle of the Atlantic, de strijd om de Atlantische oceaan, in het voordeel van de geallieerden begon te kantelen. 

Langste slag
Het was de langste slag uit de Tweede Wereldoorlog. Alles hangt af van de uitkomst, zei Sir Winston Churchill destijds over deze slag. 
Vanuit een ondergrondse bunker, Western Approaches HQ in Liverpool, werden vele honderden konvooien voorbereid en aangestuurd.
Veel Nederlandse zeelieden, waaronder ook tientallen Katwijkers, vertrokken vanuit Liverpool voor de gevaarlijke transporten over zee, opgejaagd door meedogenloze Duitse u-boten.

Indrukwekkende herdenkingsdienst
Over de Mersey vlogen historische vliegtuigen zoals een Lancaster en een Spitfire. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Ann onthulde een nieuw monument voor gevallenen op zee, er was een indrukwekkende herdenkingsdienst met kranslegging, een groots defilé en het weekend werd afgesloten met “The Convoy Sails” waarbij diverse schepen van marine en koopvaardij, net als weleer, over de Mersey richting zee voeren.

Kranslegging
Afgevaardigden van marine en koopvaardij uit o.a. Engeland, Australië, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten waren aanwezig. Hubert Nijgh, voorzitter van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945, woonde de ceremonies bij en legde een krans ter nagedachtenis aan de Nederlandse zeelieden van de koopvaardij, visserij en koninklijke Marine en aan hen die hun leven gaven tijdens de slag  om de Atlantische oceaan.

Hubert Nijgh ontving uit handen van Commodore Waterhouse een herdenkingspenning. In 2004 plaatste de stichting in Liverpool een herdenkingsplaquette.

Foto: Phot Kevin Walton
Herdenkingspenning (Archief Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945)
Plaquette in Liverpool (Archief Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945)Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945)
Royal Navy Commodore Waterhouse, voorzitter Nijgh, Royal Navy Commander Stockton (Archief Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945)

Bron: Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945

Reclame