Het definitieve ontwerp voor het Hoornesplein is door het college van burgemeester en wethouder vastgesteld. Voor ruim anderhalf miljoen euro krijgt het plein na 45 jaar eindelijk een opknapbeurt. De gemeenteraad moet nog akkoord geven voor de plannen, maar dat lijkt een formaliteit. In 2022 zal het plein gefaseerd opgeknapt worden, de winkels blijven bereikbaar.

Klik hier voor een grote versie van het ontwerp.

De laatste aanpassing dateert van 1975. De openbare ruimte rond het winkelcentrum is verouderd en heeft weinig tot geen uitstraling. Parkeerplaatsen zijn te klein, het wegdek is ernstig verouderd en de bomen hebben geen toekomst.

Winkeliers en eigenaren van de Hoornespassage zijn bezig met het voorbereiden van een upgrade van het winkelcentrum. De aanpak van de openbare ruimte zou daar op aansluiten.

Bomen
De huidige bomen zijn slecht en hebben een levensverwachting van minder dan vijf jaar. ‘Met oog op een gewenste verbetering van kwaliteit in de openbare ruimte zullen meer bomen gekapt dan teruggeplaatst worden maar wel met een meer groene uitstraling en meer kwaliteit als eindresultaat.’

Zo komen er in de verbrede middenberm robuuste bomen terug. Deze bomen hebben een bredere stam, een grotere kroon. Langs de gevels van de winkels en aan de oost- en westzijde van het winkelcentrum wordt ook groen geplaatst.

Parkeren
In het gebied worden verkeersmaatregelen aangepast zoals het inrichten van laad- en losstroken en het invoeren van één-richtingsverkeer. Verder komt er geen blauwe zone. Alleen op zaterdagmiddag is een hoge parkeerdruk gezien, ‘maar gemiddeld genomen is er in de huidige situatie voldoende capaciteit op het parkeerterrein.’

Comments

comments

DELEN