Voor de achtste keer worden de Katwijkse Sportverkiezingen georganiseerd. Hierbij worden Katwijkse sporters en teams voor hun bijzondere prestaties beloond. Voor de titel ‘Sportvrouw van het jaar’ heeft de jury drie vrouwen genomineerd: Joanne Schaap (karate), Lotte van Kruistum (basketbal) en Sabrina Owel (waterskiën). Tijdens de Avond van de Sport op 26 januari 2024, georganiseerd door Stichting Sportpromotie Katwijk, zal wethouder Sonny Spek de winnares bekendmaken.

De Sportverkiezingen Katwijk kennen vier verschillende categorieën: Sportploeg, Sportman, Sportvrouw en Belofte va het jaar. Tot 2 december konden sporters en/of hun omgeving uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hun nominaties aandragen. De jury heeft de nominaties voor Sportploeg van het jaar, Sportman van het jaar en de Belofte van het jaar al eerder bekendgemaakt. Dit keer is de laatste categorie aan de beurt: de nominaties voor Sportvrouw van het jaar. Gaat Lotte van Kruistum opnieuw aan de haal met die titel of steken Joanne Schaap en Sabrina Owel daar een stokje voor?

Joanne Schaap
De 25-jarige Joanne Schaap traint bij de Osaka dojo in kyokushin karate en kickboksen. Kyokushin karate werkt met een bandensysteem, beginnend bij wit en dat loopt dan via oranje, blauw, geel, groen, bruin en bruin 2 door naar zwart. Als je dit hele traject wil doorlopen, ben je met drie tot vier keer in de week trainen zeker 10 jaar bezig. Joanne, die zeven keer per week traint en ook trainingen geeft aan jeugd en leden met een beperking, is momenteel in het bezit van een blauwe band.

Joanne is bezig aan het laatste deel van haar opleiding tot sociaal werker. Ze zit bij het wijkteam in Katwijk. Niet alleen in haar werk, maar ook in de dojo is Joanne altijd bezig om anderen te helpen. Bij wedstrijden in kyokushin karate wordt gestreden volgens knock-out/knockdown regels. In de afgelopen jaren boekte Joanne veel successen, waarbij ze het als blauwe bander opnam tegen meer ervaren karateka’s met bruine en zwarte banden. In maart 2022 werd ze Europees kampioen lichtgewicht (deze klasse is tot 60 kilo, Joanne weegt zelf 57 kilo).

Kroon op haar werk was de wereldtitel Kyokushin karate die ze in december van dit jaar in Japan veroverde. Als blauwe bander deed Joanne mee in de pro-klasse, waar eigenlijk alleen zwarte banders aan mee doen. Hoewel al haar tegenstanders meer ervaren en hoger in band waren, hadden ze niet veel in te brengen tegen Joanne. Uithoudingsvermogen, techniek en tactiek zorgden voor de overhand. Het leverde haar de wereldtitel op, iets wat nog nooit een Nederlander was gelukt.

Lotte van Kruistum
Lotte van Kruistum (20 jaar) werd op 6-jarige leeftijd lid van basketbalvereniging Sportiff Grasshoppers. Op haar zestiende debuteerde de 1.86 meter lange forward al in het in de eredivisie uitkomende vrouwenteam van Sportiff Grasshoppers. De studente pedagogiek is een bepalende factor in het vrouwenteam. Dit seizoen is zij gemiddeld goed voor 17.3 punten, 7.6 rebounds en 2.4 steals per wedstrijd. Momenteel staat zij tweede op de landelijke topscorerslijst achter Marlou de Kleijn. Bij de rebounds staat ze achtste en bij de steals zevende. Op 21 oktober was Lotte in de uitwedstrijd tegen Jolly Jumpers goed voor haar hoogste score: 30 punten. Aan het eind van het seizoen 2022-2023 werd zij ook opgenomen in het All*Star Team van de Women’s Basketball League. Met haar team kon Lotte in 2023 veel successen vieren: winnaar SuperCup, landskampioen en in december voor de tweede keer op rij winnaar van de Final Four. Haar goede spel leidde ook tot een

uitnodiging voor de nationale selectie. Op 9 november maakte ze tegen Oostenrijk haar debuut als international bij de senioren.

Afgelopen zomer maakte Lotte deel uit van het Nederlands team onder 20 jaar, dat op het EK Divisie B in het Roemeense Craiova beslag legde op een fraaie derde plaats. Lotte bereikte op de topscorerslijst de tweede plaats, met gemiddeld 15.8 punten per wedstrijd. Daarnaast was ze ook nog goed voor 9.5 rebounds en 3.0 assist per wedstrijd.

Daarmee was het internationale basketbal nog niet afgelopen voor Lotte. Samen met Lotte Sant, Kiki Fleuren en Zoë Slagter werd op 1 oktober beslag gelegd op de titel bij het WK 3×3 basketbal voor vrouwen onder 23 jaar. Door een blessure van Fleuren moesten de overgebleven vrouwen in de kwartfinale, halve finale en finale met drie speelsters aantreden, wat de winst bij het intensieve 3×3 extra knap maakte. In de finale werd Polen na verlenging met 19-17 verslagen. Lotte was verantwoordelijk voor de winnende score.

Sabrina Owel
Als klein meisje ging Sabrina Owel (36 jaar) al met haar vader Bob mee waterskiën. Toen ze 12 jaar was, werkte ze haar eerste wedstrijd af. Tijdens haar studie had ze geen tijd voor waterskiën, maar in 2016 pakte ze de draad weer op. Sinds corona en de vernieuwde slagerij, die ze met haar ouders in de Hoornespassage runt, heeft ze minder tijd om te trainen. Samen met haar vader gaat ze één keer in de week naar de Rooye Plas in Noord-Brabant om te trainen. Daarnaast traint ze in de sportschool.

Op 8 en 9 juli van dit jaar was de Rijnsburgse actief op het Nederlands Kampioenschap Slalomwaterski. Een slalombaan bestaat uit zes boeien, een in- en uitgangspoort en een botenkanaal. De boot vaart aan een constante snelheid door het botenkanaal, terwijl de skiër door de ingangspoort gaat om vervolgens zes boeien te ronden om daarna weer door de uitgangspoort te gaan. Als dit gelukt is, wordt de snelheid verhoogd tot de maximale 55 kilometer per uur voor vrouwen. Als er dan nog geen beslissing is, wordt het touw via een aantal stappen ingekort van 18.25 meter tot uiteindelijk 9.75 meter. Dit gaat door tot een skiër de boei mist of valt.

Het NK was dit jaar enorm spannend. De concurrentie wordt beter en de resultaten liggen steeds dichter bij elkaar. In de voorrondes eindigde Sabrina als tweede, maar in de finale kon ze haar achterstand goedmaken en zich tot Nederlands kampioen kronen.

Avond van de Sport bij Door Vriendschap Sterk
Op vrijdagavond 26 januari 2024 worden de winnaars van de Sportverkiezingen Katwijk bekend gemaakt tijdens de Avond van de Sport in het verenigingsgebouw van Door Vriendschap Sterk (DVS) aan de Nieuwe Duinweg 51. Alle sportverenigingen van onze gemeente worden niet alleen uitgenodigd om kandidaten voor de prijzen te nomineren, maar vanzelfsprekend ook om bij de avond aanwezig te zijn. Een goede mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen en natuurlijk om te netwerken. Met muziek, een hapje, een drankje en ook dit jaar weer onze inmiddels gerenommeerde presentatoren Jaap Kloos en Krijn Schuitemaker, wordt het een echte Avond van de Katwijkse Sport.

Bron: Sportpromotie Katwijk.