In de week van 21 juni kunnen alle 18-plussers zich bij de GGD melden voor een afspraak met het Janssen-vaccin. Zodra de keuzemogelijkheid opengaat, kunnen geïnteresseerden bellen met een speciaal telefoonnummer van de GGD GHOR Nederland om een afspraak te maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Mensen die al een afspraak hebben staan voor vaccinatie met een ander vaccin kunnen ook bellen en hun afspraak omzetten naar één prik met het Janssen-vaccin. Er zijn landelijk slechts 125.000 vaccins beschikbaar, dus op is op.

Omdat het om een klein aantal vaccins gaat, is er voor gekozen om Janssen op ongeveer tien locaties in Nederland aan te bieden. Er is daardoor geen locatie in Hollands Midden. Inwoners van Hollands Midden kunnen wel kiezen voor Janssen, maar moeten dan naar een andere regio reizen om gevaccineerd te worden.

Begin juni adviseerde de Gezondheidsraad dat leeftijdsgroepen die nog aan de beurt moesten komen, alleen nog worden uitgenodigd met het Pfizer- of Moderna-vaccin. Daarbij speelt het dilemma tussen een iets betere bescherming bij Pfizer en Moderna tegenover sneller volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19 bij Janssen. Ook omdat Janssen een heel zeldzame maar ernstige bijwerking kent, ernstige trombose in combinatie met lage bloedplaatjes. Zowel het Europees Medicijnagentschap (het EMA) als de Gezondheidsraad beoordelen het Janssen-vaccin als veilig en effectief. De Gezondheidsraad stelde wel dat het net iets gunstiger is om voor mensen die vanaf nu worden opgeroepen voor vaccinatie Pfizer en Moderna in te zetten. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil het vaccin aanbieden aan elke volwassene die dat wil.

Jaap Schaap in gesprek met Pieter Haasbeek (manager coronabestrijding van de GGD Hollands Midden)