GemeenteBelangen en D66 Katwijk: Gemeente gaat digitaal de toekomst tegemoet

Ingezonden: GemeenteBelangen.

Niet meer door de regen of felle zon naar het gemeentehuis om je rijbewijs of paspoort aan te vragen; de gemeente Katwijk wordt er steeds beter in om diensten digitaal aan te bieden. Het college maakte bekend dat inwoners vanaf 5 juni ook nog eens de aangifte van geboorte digitaal kunnen aangeven. De optie om digitaal documenten aan te vragen staat al jaren hoog op de agenda voor de fracties van GemeenteBelangen en D66 Katwijk. Zij willen dat de gemeente gastvrijer wordt in het aanbieden van digitale diensten. Met het persbericht van het college worden de eerste stappen daartoe gezet.

Politieke inzet
Ongeveer een jaar geleden vroegen GemeenteBelangen en D66 Katwijk door middel van politieke vragen aandacht voor het landelijke probleem rondom de lange wachttijden om paspoorten en rijbewijzen aan te vragen. Voor het aanvragen van deze documenten zou het gemiddeld 4 tot 5 weken duren voordat er überhaupt een afspraak kon worden gemaakt met een ambtenaar. Zo bereikte de fracties het verhaal dat een inwoner op 22 mei pas terecht kon op 28 juni. Het college was destijds echter van mening dat een afspraak in maximaal een week gemaakt kon worden. De partijen vonden dit een teleurstellend antwoord, maar hebben wel een concreet voorstel aangedragen, namelijk het digitaal aanvragen van rijbewijzen en paspoorten.

Toch niet alles digitaal?
Met het wat ouder worden kan je natuurlijk niet altijd de digitale snelweg bijhouden, maar om ook de meer digitaal behendigere inwoners van onze gemeente tegemoet te komen, zijn we blij dat er steeds meer publieke diensten kunnen online aangevraagd kunnen worden

Een mooie bijkomstigheid is als meer mensen digitaal diensten gaan aanvragen er sneller een fysieke afspraak kan worden geregeld voor eenieder die dat nog prettig vindt.