De Living Library, oftewel levende bibliotheek, was afgelopen zaterdag een groot succes. In de Hoofdbibliotheek aan het Schelpendam in Katwijk aan Zee kon men ‘levende boeken’ lenen. Oftewel, in gesprek met mensen.

Door Marc Wonnink

Het doel was om vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Zo kon men in gesprek met bijvoorbeeld een verslaafde, ex-gedetineerde, een vluchteling en iemand in een rolstoel. Met de slogan ‘Durf jij het aan om je vooroordeel te ontmoeten’ werden bezoekers van de bibliotheek actief gevraagd of ze mee wilden doen.

Het concept Living Library komt uit Denemarken. Het biedt de mogelijkheid om in de belevingswereld van een ander te stappen. Mensen konden bij de balie aangeven welk ‘boek’ zij wilden ‘lezen’. Daarna volgden wat huisregels, zo mocht ‘het boek’ niet beschadigd worden en moest ‘het boek’ weer teruggebracht worden.

Vooroordelen
Deelnemers gingen daarna ongeveer 20 tot 30 minuten in gesprek met elkaar. En dat is best even wennen. ‘Hier zitten mensen met wisselende levensverhalen, die hebben vaak met vooroordelen te maken’, vertelt bibliotheekmedewerkster Melanie. ‘Het gaat om mensen die je niet vaak treft.’ Ze legt uit hoe het concept werkt. ‘Er staat een heel groot digitaal bord hier. Men kan in gesprek met iemand met een aangeboren beperking. Iemand die geadopteerd is, iemand die met kindermishandeling te maken heeft gehad, een laaggeletterd persoon, een vluchteling, een verwaarloosd persoon. Iemand die ex-verslaafd is en een ex-crimineel. Dat zijn echt heel wisselende levensverhalen. Je duikt een verhaal in wat niet het jouwe is, daar leer je van. Uiteindelijk kun je onderling vertrouwen en begrip kweken.’