Van 17 t/m 21 april 2023 is het de Week van de Teek. Het aantal mensen dat door een teek wordt gebeten neemt nog altijd jaarlijks toe. Ongeveer 27.000 mensen per jaar krijgen daardoor de ziekte van Lyme.

Eén op de drie tekenbeten wordt opgelopen in de tuin
We weten al een tijdje dat teken niet uit bomen vallen. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Dit komt omdat ze van vochtige grond houden. Toch worden teken ook teruggevonden in kort gras, bijvoorbeeld op een gazon, op terrassen met gras tussen de tegels of in borders. Dus ook in de eigen tuin kom je ze tegen en is de kans op een tekenbeet aanwezig. Zelfs als je in de stad woont. Al jaren blijkt dat ten minste één op de drie tekenbeten, die mensen via de website www.tekenradar.nl rapporteren, in de tuin werd opgelopen.

Doe de tekencheck!
Controleer jezelf en je kinderen op teken als je in het groen bent geweest. Het beste is om er een vaste gewoonte van te maken, bijvoorbeeld voor of na het douchen. Een handig hulpmiddel hierbij is de badkamerhanger. Je vindt hem hier.

Teek verwijderen
Zo haal je een teek veilig weg: teek verwijderen.

De Week van de Teek
De Week van de Teek wordt jaarlijks georganiseerd door landelijke samenwerkende organisaties. Ook onze GGD doet mee. Belangrijkste boodschap van de campagne: In het groen geweest? Doe een tekencheck!

Meer info
Meer informatie, zie de website GGD Leefomgeving: Teken en gezondheid.
Voor vragen kun je terecht bij ons team Medische Milieukunde: mmk@ggdhm.nl.