Foto: Brand aan de Sluisweg.

Traditiegetrouw inventariseert de gemeente Katwijk aan het begin van het nieuwe jaar hoeveel schade er is veroorzaakt aan materialen in de openbare ruimte door vuurwerk. In aantallen is de schade dit jaar flink afgenomen. In euro’s is het bedrag gelijk gebleven aan vorig jaar. Er zijn dit jaar veel minder afvalbakken, verkeersborden en ander straatmeubilair gesneuveld. Waar er vorig jaar nog ruim 80 voorwerpen zijn vernield, moet de gemeente dit jaar 34 objecten vervangen als gevolg van vuurwerkschade.

Meer schade aan speeltuintjes

Burgemeester Visser: “De schade door vuurwerk is dit jaar in aantallen afgenomen. We zien dit jaar vooral schade aan speeltoestellen en kunstgras. Al jaren communiceren wij over het gevaar van illegaal vuurwerk en de schade die vuurwerk kan veroorzaken in de openbare ruimte. In de aantallen zien we terug dat steeds meer mensen zich hier bewust van zijn. Nu is het zaak onze inwoners bewust te maken van de hoge kosten die brandschade aan speeltuintjes met zich meebrengt.”

Brandstichting speeltuin Sluisweg

Helaas is ook na de jaarwisseling door brandstichting met kerstbomen nog een flinke schade ontstaan aan een speeltuin aan de Sluisweg. Dit gebeurde op dinsdag 3 januari. Hiervoor loopt nog een politieonderzoek. Mochten de daders worden aangehouden, dan wordt de schade op hen verhaald. Eventuele informatie over vernieling of vandalisme kan altijd worden gemeld bij de politie (0900-8844 of anoniem via 0800-7000).

Totale schade

Mede door de grote brandschade op 3 januari is het totale schadebedrag in euro’s nagenoeg gelijk gebleven aan vorig jaar, namelijk € 25.000,-. De landelijke stijging in het schadebedrag zien we in Katwijk niet terug. Het grootste deel van dit bedrag gaat op aan het vernieuwen van materialen in speeltuintjes.

Rustige jaarwisseling

De jaarwisseling is verder rustig verlopen. Burgemeester Visser: “Ik kijk tevreden terug op deze jaarwisseling. Een enorm compliment aan alle inwoners die feest hebben gevierd en gezelligheid centraal hebben gezet. Politie en brandweer hebben wat kleine brandjes gehad, maar omdat er geen sprake was van onrust, was er geen inzet van politie nodig. Dat is heel fijn en dit is hopelijk een opmaat naar meer feestelijke en gezellige jaarwisselingen in onze gemeente.”

Vorig artikelTelevisiebingo RTV Katwijk nu ook op zaterdag te zien
Volgend artikel[Video] Opblaashal voor Madjoe