Ooit is gemeten dat mensen in een museum gemiddeld maar 9 seconden naar een schilderij kijken. Vaak is er zoveel te zien in een museum, dat echt stilstaan bij een schilderij moeilijk is. In het nieuwe programma Kunst Kijken van RTV Katwijk wordt langer bij een kunstwerk stilgestaan. Op maandag 20 februari is alweer de tweede aflevering te zien.

Kunstenares Mariska de Kok en presentator Adri van Beelen bespreken elke aflevering één werk uit het Katwijks Museum en laten zien hoe de kunstenaar hier aan het werk geweest is. Dat doen ze nu aan de hand van het schilderij Bomschuit aan het strand te Katwijk van de bekende schilder Jan Toorop. Er wordt onder meer gekeken naar het perspectief, de compositie, penseelstreek, het kleurgebruik en lichtval. Duidelijk wordt dat er zoveel meer aan een schilderij te ontdekken valt als je beter en intensiever kijkt. Maar je leert ook welke onvolmaaktheden er soms te ontdekken zijn. Al met al een unieke manier om naar kunst te kijken zoals je nog nooit gekeken hebt.

De afleveringen van Kunst Kijken worden elke maand in de derde week uitgezonden. Per aflevering wordt steeds één bijzonder schilderij uit de collectie van het Katwijks Museum door Mariska en Adri besproken.

Het programma is te zien in de uitzendingen van 12.00, 18.00 en 21.30 uur. RTV Katwijk, Ziggo kanaal 41 of online bij www.rtvkatwijk.nl.