Jammer, is de reactie van de meeste bewoners van de Voorstraat in Katwijk die we donderdag spreken. Rond een protest braken daar woensdag ongeregeldheden uit, waarbij de ME moest ingrijpen. ‘Jammer dat het zo moet, maar wat doe je er aan?’ vraagt een vrouw die haar hond uitlaat zich af.
De demonstranten verzamelden zich zo’n dertig meter van de Nieuwe Kerk, waar op dat moment een pro-Israël-viering werd gehouden. De demonstranten werden vervolgens belaagd door een andere groep. Er werd flink geschopt en geslagen. Ook is er met stenen en bierflessen gegooid.
Volgens de politie is in ieder geval iemand gewond geraakt aan het gezicht. Twee mensen zijn aangehouden.
Een bewoner wijst donderdag aan waar de demonstranten van Oemmah voor Gaza stonden, op het grasveldje langs de rijbaan. In het gras en op de stoepen liggen de resten van de eieren die ze naar hun hoofd gegooid kregen.
‘Ik stond te kijken en kreeg bijna een knuppel in mijn nek van de ME. Ik zeg: hé, ik woon hier.’
Zijn vrouw heeft het met verbazing bekeken. ‘Er stonden vijftien tot twintig man tegenover elkaar te schreeuwen met megafoons en speakers. We hebben niks met het geloof dus dan ben je Zwitserland, maar het was wel eng. We hadden de kleinkinderen op bezoek. We hopen maar dat het niet nog een keer gebeurt.’
Haar man zegt nog: ‘Ze willen met duizend man terugkomen. Nou, van ons krijgen ze geen koffie.’ Een andere man met twee teckels vraagt zich af: ‘Die demonstranten waren maar met een stuk of twintig, dus waar maak je je druk om?’Toch is er ook wel begrip voor de actie van de Katwijkse jongelui. ‘Je vraagt je af wat die lui hier te zoeken hebben’, vraagt een man zich af over de demonstranten. ‘Maar het is ook jammer dat het uit de hand loopt. Het was een hoop herrie en een hoop gedoe.’
Een andere inwoonster zegt: ‘Het was gewoon grimmig, niet normaal. Foutje van de burgemeester vind ik. Dat je het recht van demonstreren handhaaft prima, maar niet zo dicht bij een kerk. Ik vind niet dat dit nodig was geweest.’
‘Zwarte dag voor Katwijk’
Max van Duin, fractievoorzitter van DURF, de grootste politieke partij in de Katwijkse gemeenteraad, spreekt van ‘een zwarte dag voor Katwijk’.
‘Toen we zagen dat het uit de hand liep was dat heel treurig. Zo’n oproep van een haatprediker die gelieerd wordt aan IS dat doet wel wat. Mensen hier accepteren dat niet.’
Van Duin gaat verder: ‘Waarom is het door gegaan? De wet biedt de mogelijkheid om een demonstratie te verbieden als de openbare orde in gevaar dreigt te komen.’
Burgemeester Visser van Katwijk wijst op de wet, waarin staat dat een demonstratie moet kunnen doorgaan, zelfs binnen gehoorafstand van de bijeenkomst waar de betoging tegen gericht is.
Hij zou graag de bevoegdheid willen om een demonstratie verder weg te laten plaatsvinden. Daar wil Visser bij de landelijke politiek voor pleiten.
Gemeente had dit niet verwacht
De gemeente Katwijk en de politie hadden niet verwacht dat de demonstratie ‘op deze schaal verstoord zou worden door omstanders’. Ze gingen eerder op woensdag uit van dertig tot veertig inwoners die zich zouden verzetten tegen de demonstranten, meldt de burgemeester in een raadsbrief.
Volgens Visser verzamelde zich ’s avonds in het centrum een grote groep van zo’n vierhonderd inwoners. ‘Een deel daarvan heeft zich verzet tegen de demonstratie. Hoewel we wisten dat er werd opgeroepen om te komen, was dit grote aantal door de driehoek niet voorzien’, schrijft Visser.
Volgens de burgemeester verliep de pro-Palestijnse demonstratie op zichzelf vreedzaam en is mede daarom besloten die niet te verbieden. Het geweld kwam volgens hem van anderen en waren het ‘lokale groepen’ die de confrontatie zochten met politie en de demonstranten.